Bedrijf aan huis starten? Check het bestemmingsplan

Voorwaarden voor ondernemen vanuit huis

computer, koffie, werken

Voor veel startende ondernemers is het aantrekkelijk om vanuit huis te beginnen met een bedrijf. De kosten zijn vaak lager dan wanneer je een ruimte huurt of koopt en het verkleint je risico's. Maar mag het zomaar?

Of je aan huis een bedrijf mag beginnen, hangt af van het type bedrijf dat je wilt starten en van de gemeente waarin je woont. De gemeente bepaalt in een bestemmingsplan wat er in een bepaald gebied of ruimte mag komen, bijvoorbeeld bij verbouwingen of voor nieuw op te richten bedrijven.

Voorwaarden en ontheffingen

In het bestemmingsplan van je gemeente moet je kunnen lezen wat de voorwaarden zijn voor het oprichten van een bedrijf aan huis. Elke gemeente hanteert zijn eigen regels en voorschriften. Informeer daarom voordat je begint, bij je gemeente wat mogelijk is.

Om een ontheffing te krijgen voor het starten van een bedrijf aan huis, zijn er vaak een aantal criteria waaraan je moet voldoen. In veel bestemmingsplannen staan deze criteria omschreven:

  • Tweederde van de woning moet huis blijven

Niet meer dan eenderde van de woning mag voor je bedrijf worden gebruikt. Overigens mogen ondernemers met een vrij beroep, een huisarts of advocaat bijvoorbeeld, sowieso aan huis starten. Ook voor hen geldt dat ze in de meeste gevallen maximaal 33 procent van hun woonruimte als bedrijfsruimte mogen gebruiken.

  • Geen overlast voor de buren

Daarnaast is een van de criteria voor ontheffing dat jouw bedrijfsactiviteit geen overlast mag veroorzaken voor de omwonenden. Bijvoorbeeld omdat er (veel) meer verkeer plaats vindt door jouw klanten of omdat je activiteit (te) veel herrie maakt. Een webwinkel, bij uitstek geschikt om vanuit huis te doen, mag je thuis wel beginnen, maar een winkel of magazijn aan huis waarbij de goederen worden opgehaald meestal niet.

  • Reclame is verboden

Omdat het pand grotendeels een woonbestemming heeft, mag je geen reclameborden voor je bedrijf gebruiken.

En als het niet mag?

Als het volgens het bestemmingsplan niet mogelijk is om een bedrijf aan huis te beginnen, kun je bij je gemeente een verzoek indienen voor het wijziging van het bestemmingsplan.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Niobe Moen