Hoe begin ik een webshop?

Online producten en diensten verkopen

03 april 2020 01 december 2020

Als je online producten en diensten wilt verkopen, moet je zorgen voor een goede webwinkel. Hoe je dat doet? Aan de hand van onderstaand stappenplan.

Whitepaper: Hoe start ik een webshop?

Stap 1: marktonderzoek en ondernemingsplan

Begin je vanuit het niets een webshop, dan weet je nog niet naar welke producten veel vraag is. Voer daarom een marktonderzoek uit en maak een ondernemingsplan. Registreer je vervolgens bij je Kamer van Koophandel en vraag een btw-nummer aan, om later btw te kunnen berekenen en af te dragen over je verkochte producten. De KvK meldt je aan bij de Belastingdienst en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Begin je een webwinkel aan huis, dan moet je dit meestal melden bij de gemeente.

Wat betreft de producten zelf: waar koop je deze in? Maak een goed plan op dit gebied. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over dropshipping.

Stap 2: de website

De producten in je webshop zijn belangrijk, maar het uiterlijk van je shop minstens zo. Vinden klanten niet binnen twee klikken een product, dan gaan ze weg. Zorg daarom voor een overzichtelijke website, met goede afbeeldingen en duidelijke productomschrijvingen. Registreer een domeinnaam die goed te onthouden is door klanten en die de lading dekt. Laat je een website bouwen, zorg dan dat je zelf de auteursrechten krijgt, zodat je hem later kunt wijzigen.

Stap 3: het systeem

Een website waar je dingen op wil verkopen, zit anders in elkaar dan een website waar je alleen informatie op plaatst. Je hebt een e-commerce platform nodig, bijvoorbeeld Magento. Dat is een open source softwarepakket met daarin onder meer productvergelijkingen, een winkelwagen met foto’s, productnamen, prijzen en hoeveelheden. Na het downloaden kun je je eigen producten in het systeem invoeren.

Heb je weinig technische kennis? Dan kun je je aansluiten bij een webwinkelformule, waarbinnen je een eigen webwinkel op kunt zetten. Voordeel is dat je weinig geld kwijt bent, nadeel dat je minder keuze hebt qua layout.

Stap 4: betaalmogelijkheden

Zorg dat je klanten verschillende betaalmogelijkheden hebben. Behalve creditcard heb je bijvoorbeeld ook een eenmalige machtiging en iDeal. Verzend je het bestelde product, stuur dan een schriftelijke bevestiging van de bestelling mee, met de algemene voorwaarden, garantiebepaling en adresgegevens.

Stap 5: zorg dat je wordt gevonden!

Ook voor een webshop moet je reclame maken, je staat niet automatisch bovenaan de zoekresultaten van Google.

Stap 6: wetgeving

Voor het runnen van een webshop zijn diverse wettelijke regels vastgesteld. Zo mag je bijvoorbeeld geen sterke alcohol verkopen zonder slijters- of drank- en horecavergunning. Onthoud ook dat je klanten niet ongevraagd elektronische reclame via e-mail of mobiele telefoon mag sturen.

Aandachtspunten website

  • Zorg dat je webshop snel opent. Moeten bezoekers eerst allerlei Flash animaties laden, dan jaagt dat klanten weg.

  • Bedenk dat je webshop door meerdere browsers bekeken moet kunnen worden, niet iedereen gebruikt Internet Explorer.

  • Beveilig je webshop goed, vooral wanneer je online je klantgegevens bewaart.

  • Zorg dat de algemene voorwaarden goed vindbaar zijn. Hierin vermeld je bijvoorbeeld regels over betaling, levertijd, garantie en geschillen.