Bevallingsverlof voor je medewerkers: hoe zit dat?

Sinds 2020 langer bevallingsverlof voor de vader/partner

27 juli 2020

Heeft je vrouwelijke medewerker een kindje gekregen? Dan heeft ze recht op bevallingsverlof in de periode na de geboorte. Hoe lang duurt dit en hoeveel bevallingsverlof krijgt de vader/partner?

Bevestiging Zwangerschapsverlof

Als een van je werknemers zwanger is, kun je er alvast op rekenen dat ze in elk geval zestien weken met betaald verlof is. Dit verlof bestaat uit:

  • Zes weken zwangerschapsverlof: Dit bereken je door vanaf de uitgerekende datum zes weken terug te tellen.

  • Tien weken bevallingsverlof: Dit gaat in op de dag na de bevalling.

Bevallingsverlof berekenen

Het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof worden bij elkaar opgeteld om standaard tot een totale verlofperiode van zestien weken te komen. Toch kan het gebeuren dat het in de praktijk iets langer duurt. Baby's worden namelijk niet altijd op de uitgerekende dag geboren:

  • Baby is na de uitgerekende datum geboren: Het bevallingsverlof sluit altijd aan op het zwangerschapsverlof. Als de zwangerschap langer duurt dan verwacht, loopt het zwangerschapsverlof gewoon door tot de bevalling. Het bevallingsverlof blijft tien weken. Hierdoor kan het voorkomen dat de totale verlofperiode wat langer duurt dan de standaard zestien weken.

  • Baby is voor de uitgerekende datum geboren: Uiteraard worden baby’s ook wel eens te vroeg geboren, hierdoor duurt het zwangerschapsverlof minder lang. Dit wordt dan gecompenseerd door het verlof na de bevalling te verlengen met de periode dat het kindje eerder is geboren.

Kortom: de totale verlofperiode is altijd minimaal zestien weken.

Verlof bevalling in delen opnemen

Sinds 1 januari 2015 is het ook mogelijk om het laatste deel van het bevallingsverlof in delen op te nemen. Dit kan na de eerste zes weken na de bevalling. Je medewerker mag de laatste vier weken in overleg met jou als werkgever verspreiden over een periode van maximaal dertig weken.

Dit verzoek moet je werknemer uiterlijk drie weken na het begin van het bevallingsverlof indienen. Jij hebt dan twee weken om met dit verzoek in te stemmen.

Let op: je mag dit verzoek alleen weigeren als het bedrijf hierdoor ernstig in de problemen komt.

Bevallingsverlof vader 2020

Sinds 1 juli 2020 krijgen kersverse vaders (of andere partners) extra verlof om tijd door te brengen met hun kindje. Dit wordt ook wel het aanvullende geboorteverlof voor vaders genoemd. De partner mag dan maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen, naast de standaard week na de bevalling. 

De standaard week betaal je als werkgever door, dat hoef je niet te doen bij het aanvullend geboorteverlof. Dat betaalt het UWV. Wel moet je de uitkering van dit ‘bevallingsverlof voor vaders’ aanvragen bij het UWV. De werknemer krijgt dan 70% van het normale dagloon.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.