Flexibel werken: hoe doe je dat?

Van vaste werkplek naar onderweg met de laptop

29 oktober 2020 07 juli 2021

Flexibel werken draait erom dat medewerkers altijd en overal hun werk kunnen uitvoeren. Hoe introduceer je dat op een slimme manier binnen je bedrijf?

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken, het nieuwe werken en locatie-onafhankelijk werken staan eigenlijk allemaal voor hetzelfde: werken op een locatie naar keuze, zonder gebonden te zijn aan werktijden van negen tot half zes. Sommige medewerkers vinden het namelijk prettiger om vroeg te beginnen, anderen werken liever in de avond door. Er zijn ook mensen die het fijn vinden om tussendoor boodschappen te kunnen doen of zich bezig te houden met de kinderen.

Flexibel werken is iets anders dan volledig thuiswerken, zoals verplicht was tijdens de coronacrisis. Je laat medewerker kiezen wat op dat moment past bij diens werkzaamheden en behoeften. Wanneer medewerkers zowel op kantoor als thuis werken, noemen we dat ook wel hybride werken.

Voordelen van flexibel werken

Overstappen naar flexibel werken heeft een aantal belangrijke voordelen, zowel voor jou als voor je medewerkers:

 • Betere werk/privé balans: als medewerkers niet de hele dag op kantoor hoeven te zitten, kunnen ze de verdeling tussen werk en privé beter indelen. Let op: houd in de gaten dat medewerkers genoeg pauze nemen en op tijd stoppen. Voor sommige mensen is het erg moeilijk om de balans te bewaren.

 • Minder reistijd: vind jij de spits ook zo stressvol? Uren in de file, overvolle treinen, nergens voor nodig! Als je flexibel werkt, kun je ervoor kiezen om buiten de spits te reizen of op een andere locatie te werken.

 • Hogere productiviteit: waarom zou je standaard op kantoortijden werken? Niet iedereen is hetzelfde: waar de één het meest productief is op kantoor van 9 tot 5, is de ander dat juist thuis in de avond. Laat je medewerkers er voor zover mogelijk vrij in om te werken op de momenten dat zij productief zijn. Het is wel slim om tijden af te stemmen waarop je medewerkers sowieso beschikbaar zijn voor klanten of intern overleg.

 • Aantrekkelijker voor opdrachtgevers: veel mensen vinden het fijn om flexibel te kunnen werken. Dit kun je dan ook benadrukken in vacatures en tijdens sollicitatiegesprekken.

Flexibel werken vanuit huis

De meest voor de hand liggende vorm van flexibel werken is vanuit huis. Hiervoor is het belangrijk om een geschikte thuiswerkplek in te richten. Denk hierbij aan een goede bureaustoel, een stevig bureau en een snelle zakelijke laptop. Het allerbelangrijkste onderdeel van de thuiswerkplek is de laptop, die vormt de basis van je productiviteit en de communicatie met je klanten. Het is daarom belangrijk dat de laptops van je medewerkers goed zijn afgestemd op hun wensen.

Een aantal features die kunnen helpen in je productiviteit: 

 • Convertibles kunnen als laptop én als tablet gebruikt worden;

 • Touchscreen-functionaliteit;

 • Krachtige speakers en een goede microfoon om op afstand te kunnen videobellen;

 • Noise canceling koptelefoon, zodat je medewerkers zich kunnen focussen op het werk zonder achtergrondgeluiden;

 • Goede verbindingsmogelijkheden, zodat je overal kunt verbinden met het internet;

 • Sterke beveiliging, zodat je beter bestand bent tegen cybercrime;

 • Een sterk en veilig besturingssysteem;

 • Goede service van je leverancier, zodat je snel verder kunt als er zich een probleem voordoet.

Tip: Waar je ook werkt, denk aan de veiligheid van je apparaat en je online omgeving. Lees daarom ook het artikel Voorkom cybercrime: kies de juiste partners.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.