Flexibel werken: hoe doe je dat?

Van vaste werkplek naar onderweg met de laptop

29 oktober 2020

COVID-19 heeft de werkplek van veel mensen veranderd, we zijn massaal van kantoor overgegaan naar een thuiswerkplek. Flexibel werken is een must, hoe doe je dat op de goede manier?

Wat is flexibel werken?

Of je het nu flexibel werken, het nieuwe werken of locatie-onafhankelijk werken noemt. Al deze termen slaan eigenlijk op hetzelfde: werken op een locatie buiten kantoor. 

Sommige mensen vinden het namelijk prettiger om vroeg te beginnen, anderen werken liever in de avond door. Anderen vinden het juist fijn om tussendoor boodschappen te kunnen doen of zich bezig te houden met de kinderen.

Voordelen van flexibel werken

Flexibel werken heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Betere werk/privé balans: als je niet de hele dag op kantoor hoeft te zitten, kun je de verdeling tussen werk en privé beter indelen. Let op: zorg er wel voor dat je genoeg pauze neemt en op tijd stopt. Sommige mensen krijgen de neiging om de balans juist kwijt te raken. 

 • Minder reistijd: vind jij de spits ook zo stressvol? Uren in de file, overvolle treinen, nergens voor nodig! Als je flexibel werkt, kun je ervoor kiezen om buiten de spits te reizen of thuis te blijven.

 • Hogere productiviteit: waarom zou je standaard 9 tot 5 werken? Niet iedereen is hetzelfde: waar de één het meest productief is op kantoor van 9 tot 5, is de ander dat juist thuis in de avond. Bekijk op welke momenten jij zo productief mogelijk bent en pas hier je schema op aan.

 • Aantrekkelijker voor opdrachtgevers: Voor opdrachtgevers kan het prettig zijn als jij ook buiten de standaard kantoortijden beschikbaar bent. Maar, communiceer dit duidelijk en geef hier je grenzen goed aan.

Flexibel werken vanuit huis

De meest voor de hand vorm van flexibel werken is vanuit huis. Hiervoor is het belangrijk om een geschikte flexibele werkplek in te richten. Denk hierbij aan een goede bureaustoel, een stevig bureau en een snelle zakelijke laptop.

Als zelfstandig professional is je laptop is je workstation, de basis van je productiviteit en de communicatie met je klanten. Het is daarom belangrijk dat je laptop op jouw wensen en je flexibiliteit is afgestemd. 

Een aantal features die je kunnen helpen in je productiviteit: 

 • Een hybride apparaat, dat je als laptop én als tablet kunt gebruiken

 • Touchscreenfunctionaliteit

 • Krachtige speakers en een goede microfoon om op afstand te kunnen videoconferencen 

 • Noise cancelling, zodat je je kunt focussen op je werk zonder achtergrondgeluiden

 • Goede verbindingsmogelijkheden, zodat je overal kunt verbinden met het internet

 • Sterke beveiliging, zodat je niet wordt gehinderd door een eventuele cyberaanval 

 • Een sterk en veilig besturingssysteem

 • Goede service van je leverancier, zodat je snel verder kunt als er iets kapot gaat

Waar je ook werkt, denk aan de veiligheid van je apparaat en je online omgeving. Lees daarom ook het artikel Voorkom cybercrime: kies de juiste partners.

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKBSD & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.