Flexibel werken: hoe faciliteer je dat?

Van vaste werkplek naar onderweg met de laptop

07 juli 2020

Zitten jouw werknemers nog standaard de hele dag op kantoor? Dat is meestal nergens voor nodig. Flexibel werken is enorm in opkomst, hoe leid je dat in goede banen?

Wat is flexibel werken?

Of je het nu flexibel werken, het nieuwe werken of locatie-onafhankelijk werken noemt. Al deze termen slaan eigenlijk op hetzelfde: werken op een locatie buiten kantoor. Bij de eerste twee mag de werknemer ook nog eens zelf bepalen wanneer hij of zij werkt. 

Sommige mensen vinden het namelijk prettiger om vroeg te beginnen, anderen werken liever in de avond door. Anderen vinden het juist fijn om tussendoor boodschappen te kunnen doen of zich bezig te houden met de kinderen.

Voordelen van flexibel werken

Flexibel werken heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Betere werk/privé balans: Als medewerkers niet de hele dag op kantoor hoeven te zitten, kunnen ze de verdeling tussen werk en privé beter indelen. Let op: zorg er wel voor dat je medewerkers ook genoeg pauze nemen en op tijd stoppen. Sommige mensen krijgen de neiging om overdreven te laten zien dat ze echt aan het werk zijn.

  • Minder reistijd: Vind jouw personeel de spits ook zo stressvol? Uren in de file, overvolle treinen en te laat aankomen op het werk, nergens voor nodig! Als je werknemers flexibel werken, kunnen ze ervoor kiezen om buiten de spits te reizen of thuis te blijven.

  • Hogere productiviteit: Waarom zou je voor je werknemers willen bepalen hoe zij het beste hun werk kunnen doen? Dit kunnen ze prima zelf aangeven. Niet iedereen is hetzelfde: waar de één het meest productief is op kantoor van 9 tot 5, is de ander dat juist thuis in de avond.

  • Aantrekkelijker voor sollicitanten: Veel mensen vinden de mogelijkheid tot flexibel werken een prettig idee. Benoem dit dus ook in je vacatures.

De Wet flexibel werken (Wfw)

Op 1 januari 2016 werd de Wet flexibel werken (Wfw) ingevoerd. Volgens deze wet mag een werknemer niet alleen een verzoek indienen voor de arbeidsduur, maar ook voor de werktijden en locatie. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor:

  • De medewerker dient minstens twee maanden van tevoren een schriftelijk verzoek in,

  • Hij of zij is op de gewenste ingangsdatum minstens een half jaar in dienst,

  • Je werknemer mag maximaal een keer per jaar een nieuw verzoek indienen, tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn.

Flexibel werken vanuit huis

De meest voor de hand vorm van flexibel werken is vanuit huis. Hier kun je je medewerker in faciliteren, bijvoorbeeld door samen een geschikte flexibele werkplek in te richten. Denk hierbij aan een goede bureaustoel, snelle laptop van de zaak en een stevig bureau.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.