Wat is bronbelasting?

En wanneer moet ik dat betalen?
Bij ontvangst van dividend of rente uit een ander land, kun je te maken krijgen met bronbelasting van de Belastingdienst. Wat houdt het in en wat zijn de gevolgen van het ontvangen van inkomsten uit het buitenland?

Bronbelasting Belastingdienst

Als je uit het buitenland bijvoorbeeld spaarrente ontvangt, kun je te maken krijgen met een dubbele heffing over het inkomen. Nederland heft belasting, maar een ander land ook. In Polen betaal je bijvoorbeeld 19 procent belasting over ontvangen rente. Ook in België betaal je belasting op de ontvangen rente. Door fiscale regels kan dit gebeuren, dat is niet altijd te voorkomen. Maar je kunt wel recht hebben op een teruggave van de betaalde belasting. Wat de opties en de mogelijkheden zijn, is afhankelijk van het verdrag tussen het betreffende land en Nederland.

Hoe werkt de bronbelasting?

Aan de hand van een voorbeeld kunnen we goed uitleggen hoe bronbelasting van de Belastingdienst werkt. Je hebt een spaarrekening in het buitenland met hierop een vermogen van 100.000 euro. Hierover betaal je bronbelasting in het buitenland. Nederland heeft met veel landen overeenkomsten (verdragen) gesloten met hierin afspraken over belastingheffingen, onder andere over heffingen over spaargeld. In Nederland telt voor de heffing over jouw vermogen (vermogensrendementsheffing) het vermogen in het buitenland ook mee. Je betaalt dus eigenlijk dubbel over het buitenlandse vermogen. In dat geval mag je onder voorwaarden de bronheffing in het buitenland verrekenen met de Nederlandse belastingheffing.

Hoe zit het met spaargeld buiten de EU?

Spaargeld in het buitenland heeft de aandacht van de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst wil namelijk voorkomen dat vermogende Nederlanders geld doorsluizen naar het buitenland om hierover een belastingheffing te voorkomen. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt met landen buiten de EU.

Uitzonderingen bronbelasting

Er worden dus gegevens uitgewisseld van Nederlanders die in het buitenland geld op de bank hebben staan. Afhankelijk van de verdragen met andere landen geldt de bronbelasting ook voor landen buiten de EU. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de bronbelasting. Ook die vind je terug op de website van de Belastingdienst.


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten