Wat is Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)?

Subsidie bij ontwikkeling van nieuwe producten

31 maart 2020 21 september 2020

Als je als ondernemer innoveert in je productieproces of technisch nieuwe producten of programmatuur ontwikkelt dan kun je in aanmerking komen voor de WBSO-subsidie, de wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Ondernemers kunnen vanaf 2020 eenvoudiger en flexibeler profiteren van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Er komen twee veranderingen in de aanvraagprocedure. De voorwaarden blijven gelijk.

Whitepaper Gestapeld financieren

Wanneer kom je in aanmerking voor WBSO?

De WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die onderzoek doet naar technologische vernieuwingen. Van midden- of kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf, het maakt niet uit in welke bedrijfssector je werkt. Jaarlijks maken er ongeveer 14.000 ondernemers gebruik van de WBSO.

De subsidieregeling speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) geeft een subsidie voor de inzet van eigen medewerkers die zich met speur- en ontwikkelingswerk (S&O) bezighouden. Dit is technisch-wetenschappelijk onderzoek of ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten, programmatuur of productieprocessen. Het ontwikkelingswerk moet technisch nieuw zijn voor je eigen bedrijf en eindigt zodra de werking is aangetoond door een prototype of model.

Wat zijn de veranderingen per 2020?

Ondernemingen met personeel moesten de WBSO-aanvraag minimaal één kalendermaand vóór het begin van de aanvraagperiode indienen. Vanaf 1 januari 2020 kan het in principe nog één dag van tevoren. Aan het eind van het jaar geldt er een uitzondering. In dat geval moet de aanvraag uiterlijk 20 december binnen zijn. Ook nieuw is dat bedrijven vier keer per jaar een aanvraag mogen indienen. Dat was maximaal drie keer per jaar.

Hoeveel geld is er beschikbaar?

In 2020 is er een budget beschikbaar van € 1,281 miljoen. Bedrijven kunnen het voordeel verrekenen via de belastingaangifte. Er zijn twee verschillende schijven met verschillende voordeelpercentages. Voor startende ondernemers geldt een groter voordeel in de eerste schijf dan voor bedrijven die al langer actief zijn. Voor zzp’ers die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken, geldt een vaste aftrek.

Wil je meer weten over het aanvraagproces? Wij verwijzen je naar de website van RVO.nl. Bekijk ook de veelgestelde vragen over het aanvragen van de subsidie.