Wat is open source software?

Een korte uitleg
Open source software voor zakelijke toepassingen doet niet onder voor dure standaardsoftware. Je kunt het zo van het web afplukken en de openbare broncode naar eigen behoefte aanpassen. Dat is vooral gunstig voor kleine of middelgrote ondernemingen.

Open source software is meer dan zomaar gratis software. Het omvat een geheel andere, open manier van software ontwikkelen. Daarbij kleven er een aantal juridische aspecten aan het gebruik.

 

Open source software is de verzamelnaam voor programma's die zijn geschreven met een programmeertaal. Bijvoorbeeld C++, of .Net van Microsoft of Visual Basic (idem), Java (SUN), Pascal of php, een open source programmeertaal.

 

De broncode van open source software is vrij. Dat betekent dat deze beschikbaar en aanpasbaar is. Open source software is aantrekkelijk voor ontwikkelaars en systeembeheerders, overal ter wereld. Ze kunnen in de broncode van open source verbeteringen aanbrengen of aan allerlei uitbreidingen werken, die ten goede komen aan de community.

 

Community
De gemeenschap van ontwikkelaars, testers en kritische gebruikers die de software doorontwikkelen heet 'community'. Zij staan met elkaar in contact via mailinglists, waarop ze kennis en informatie uitwisselen. Linux is op dezelfde ontwikkeld. Bij het installeren van open source software maak je deel uit van zo'n community. Dat houdt in dat je gebruik kunt maken van ieders verbeteringen die zijn aangebracht en vrijgegeven. Je aanpassingen kunnen ook door anderen worden gebruikt. Dit is afhankelijk van de licentievorm, die op je software van toepassing is.
 

Leider
Open source betekent niet dat iedereen maar wat aanrommelt. Vaak is er een ontwikkelaar die als leider optreedt en de strategische richting bepaalt. Het ontwikkelaarsteam maakt een projectplanning en zet de stappen uit. Dat plan wordt openbaar gemaakt, zodat iedereen kan zien in welk stadium een project verkeert, wat er op stapel staat en wanneer de uitvoering is gepland. Een beperkte kring van programmeurs test de alfaversies die na elke fase onstaan. De daaropvolgende betaversie wordt ruimer verspreid onder gebruikers. In de uiteindelijke versie zijn er geen veranderingen meer mogelijk.

 

Open standaarden
Open source is niet hetzelfde als open standaarden. Open standaarden, zoals CSS, TXT, FTP, SIP, PHP, HTML en XML zorgen ervoor dat programma's makkelijker met elkaar kunnen samenwerken. Het grote voordeel daarvan is dat je niet gebonden bent één leverancier (of aan converteersoftware). Closed source kan dus heel goed gebaseerd zijn op open standaarden.

 

 

 

 

 


Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten