Heb jij weleens gehoord van de WBSO?

Innoverende mkb'ers nauwelijks bekend met fiscale stimuleringsregelingen

12 februari 2013

Innovatie is belangrijk voor veel mkb-bedrijven in Nederland. Maar liefst 62 procent ziet het als een belangrijke doelstelling. Toch zijn veel ondernemers niet op de hoogte van de innovatiebox of de WBSO, die innoveren fiscaal nog aantrekkelijker maken.

Naast de WBSO is ook de innovatiebox nauwelijks bekend bij het mkb, zo blijkt uit onderzoek. Vreemd, als je je bedenkt dat veel ondernemers in 2011 hard aan de slag willen met innovatie. Van de genoemde 62 procent wil 21 procent zich richten op productinnovatie, 20 procent op procesinnovatie en ruim 58 procent richt zich zelfs op beide vormen. 

Is Nederland nog wel zo innovatief?

Het feit dat ruim de helft van de mkb'ers aan de slag wil met innovatie, is een goed teken. Nederland dreigt namelijk weg te zakken op de wereldranglijst als het gaat om de beste kenniseconomieën. Nu staan we nog net op nummer 10, maar de Kennis en Innovatiefoto 2011 laat zien dat we hard moeten werken om Nederland naar de top-5 te krijgen. Op alle fronten (technologie, marketing, industrie en diensten) blijft de innovatiekracht achter bij die van andere landen. Minister Verhagen kondigde vorige maand al aan dat er 17 miljoen euro extra beschikbaar komt om bedrijven te stimuleren meer samen te werken aan nieuwe producten en processen. 

De overheid wil dus graag innoverende bedrijven stimuleren. De innovatiebox en de WBSO moeten daarbij helpen. 

De innovatiebox - belastingvoordeel

In 2010 heeft de overheid de octrooibox omgedoopt tot de innovatiebox. Ondernemers met een nv of bv kunnen dan de winst die ze hebben behaald met innovatieve activiteiten bij een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting onderbrengen. Ze hoeven over die winst dan geen 20 of 25 procent belasting te betalen, maar slechts 5 procent. 

De WBSO - subsidie op loonkosten

De WBSO is voor iedere ondernemer in Nederland die onderzoek doet naar technologische vernieuwingen. Als ondernemer krijg je dan subsidie op de loonkosten van elke werknemer die zich bezighoudt met Speur- en ontwikkelingswerk. De subsidie is in de vorm van een vermindering op de afdracht loonbelasing. 

Bron: PleinPlus 

Auteur

Liesbeth Meenink