Werkkostenregeling stuit op verzet

'Werkkostenregeling is verkapte lastenverzwaring voor ondernemers'

09 augustus 2012

Ondernemers zijn niet van plan per 1 januari 2013 over te stappen op de nieuwe Werkkostenregeling, stelt 7 op de 10 accountants. Bijna de helft van de accounts verwacht bovendien dat de WKR helemaal niet komt in 2014.

Dat blijkt uit onderzoek van UNIT4 onder ruim 600 accountants- en administratiekantoren.

'Werkkostenregeling praktisch niet uitvoerbaar' 

Accountants zetten vraagtekens bij de nieuwe regeling, voornamelijk vanwege de uitvoerbaarheid. Tweederde van hen vindt de werkkostenregeling praktisch niet uitvoerbaar. Overigens blijkt dat in de praktijk redelijk mee te vallen: 48 procent van de accountants die ondernemers hebben begeleid bij deze regeling, geeft aan dat de invoering eenvoudig ging.

Wat is de werkkostenregeling ook alweer? 

De werkkostenregeling is bedoeld voor de vergoedingen of verstrekkingen aan je werknemers, die deel uitmaken van het (belaste) loon. Hierbij mag je maximaal 1,4 procent van je totale fiscale loon, besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers. Dit betekent dat je over het bedrag dat binnen die vrije ruimte valt, geen loonbelasting betaalt. Het bedrag dat daarbuiten valt, kost je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent. Een andere optie: je laat deze kosten bovenop het loon van de werknemer komen, die er dan zelf loonheffingen over moet betalen.

Verkapte lastenverzwaring

De werkkostenregeling moet ondernemers een lastenverlichting van 130 miljoen euro opleveren. Een ruime meerderheid van de ondervraagde accountants- en administratiekantoren (77 procent) is het hier echter niet mee eens. 'De werkkostenregeling is een verkapte lastenverzwaring voor ondernemers', zeggen ze. Ook vragen ze zich af of de regeling wel het gewenste effect heeft op de loonkosten. 44 procent ziet geen verschil met de huidige regeling, 31 procent merkt een daling in de loonheffingen en 10 procent ziet een toename in de loonheffingen.

Weerstand tegen de regeling

Ondernemers kunnen sinds 1 januari 2011 gebruikmaken van de regeling. Echter, verplicht wordt hij pas per 1 januari 2014. Maar accountants vragen zich af of het ook zo ver komt. Ze merken koudwatervrees bij veel ondernemers en stuiten op interne weerstand bij veel organisaties. Niet gek ook: veel medewerkers zien vergoedingen als een bedrijfstelefoon of zakenlunch als onderdeel van een beloning. Als deze belast gaan worden, betekent dat mogelijk het einde van deze extra's.

Bron: UNIT4