Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?
Op 19 april 2019 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?
Direct jouw website verbeteren?
Klik hier
Met tips en tricks jouw website beter vindbaar krijgen
Doe de scan
Leg regels over verlof goed vast in een personeelshandboek
Klik hier
Je vindt een gratis voorbeeld in MijnMKB!
Naar MijnMKB
Hoe ken jij verlof toe?
Klik hier
Zie de checklist verlof toekennen
Naar MijnMKB
Het antwoord is: nee, Goede Vrijdag is geen verplichte vrije dag. Je bent als ondernemer dus niet verplicht op Goede Vrijdag je onderneming te sluiten of je werknemers vrij te geven. Goede Vrijdag - de dag waarop wordt herdacht dat Jezus terecht werd gesteld - is alleen een verplichte vrije dag voor bepaalde sectoren waarin ambtenaren werkzaam zijn zoals gemeentehuizen. Daarom zijn winkels, zakelijke dienstverleners en ook banken over het algemeen gewoon open. Ook de effectenbeurzen sluiten niet. Scholen mogen zelf bepalen of zij hun leerlingen een dagje vakantie geven. 
 

Koopavond op Goede Vrijdag?

Door de Winkeltijdenwet ben je als ondernemer verplicht om vanaf 19.00 uur je winkel te sluiten op Goede Vrijdag. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven. 
 

Lang weekend vrij

Het kan zijn dat je werknemers toch graag op Goede Vrijdag vrij willen zijn, zodat ze een lang weekend vrij hebben. Wees hierop voorbereid en zorg voor een goede bezetting van je bedrijf door een planning te maken. 
 

Hoe zit het met de andere (feest)dagen?

Met de zon die lekker schijnt en de lange weekenden die eraan komen dankzij Tweede Paasdag en andere vrije dagen, begint je personeel nu volop met het maken van plannen voor lange weekendjes weg. Check in het artikel 'Wanneer ben ik wettelijk verplicht mijn personeel vrij te geven?' op welke momenten je werknemers recht hebben op een vrije dag.

Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten