Wat is btw?

En welke soorten zijn er?

09 oktober 2014

Btw staat voor: belasting toegevoegde waarde. Dit houdt in dat je belasting betaalt over een product of dienst waar jij waarde aan toevoegt. Dit kan in de vorm van een freelance klus zijn, het verkopen van producten of het verlenen van een dienst.

Deze btw kosten kan je vaak doorberekenen aan de klant, maar moet je wel zelf afdragen aan de belastingdienst. Om er zeker van te zijn dat je de juiste btw betaalt en doorberekent aan een klant, kun je contact opnemen met de belastingdienst.

Soorten btw

Er zijn een aantal soorten btw die van toepassing kunnen zijn binnen een onderneming. Het is belangrijk om te weten welke btw bij jou van toepassing is.

Hieronder een lijst met uitleg:

  • Algemene tarief (21 procent): dit is het tarief waar alle producten en diensten onder vallen die nu van toepassing zijn bij de onderstaande btw soorten.

  • Laag tarief (6 procent): dit tarief geldt voor verschillende goederen zoals etenswaren, dranken, geneesmiddelen, kappersdiensten en meer.

  • Nultarief (0 procent): dit tarief is van toepassing op goederen die worden vervoerd naar het buitenland (de heffing vindt niet plaats in Nederland, maar in het buitenland).

  • Vrijgestelde diensten: diensten van artsen, journalisten en verzekeringsadviseurs zijn vrijgesteld van btw.

Er is vaak een discussie gaande over het feit of bepaalde diensten wel of niet moeten worden vrijgesteld. Maar om er zeker van te zijn dat jij als ondernemer netjes de juiste btw afdraagt, is het verstandig om contact op te nemen met de belastingdienst als je twijfelt over de aard van jouw diensten/producten.

Wanneer btw betalen?

Als je producten of diensten levert, moet je btw betalen. Afhankelijk van de aard van deze diensten of producten betaal je tussen de 0 procent en 21 procent belasting over de omzet die je realiseert uit je onderneming. Als onderneming ben je verplicht om btw te betalen en sta je dus ingeschreven bij de KvK en heb je een btw-nummer. Je krijgt dan per post de data wanneer je de belasting moet betalen. Voor btw is dat vaak per kwartaal of in sommige gevallen per maand. Deze btw kun je zelf op de site van de belastingdienst invullen of kun je uitbesteden aan bijvoorbeeld een accountant.