Een lager ziekteverzuimpercentage; hoe bereik je dat?

De gezondheid van je personeel omhoog; ziektekosten omlaag.

10 april 2015

Personeel is de meest flexibele en vaak ook de hoogste kostenpost binnen je bedrijf. En als een werknemer ziek wordt, begint de teller pas echt te lopen… Reden genoeg om te kijken naar manieren waarop je hoge ziektekosten kunt beperken en voorkomen!

Éen zieke kost je 250 euro per dag

Een zieke werknemer kost jou als werkgever gemiddeld 250 euro per dag, blijkt uit cijfers van het UWV. Tijdens ziekte is er namelijk helemaal geen productiviteit meer, terwijl de loonkosten inclusief de opbouw van vakantiegeld en vakantiedagen gewoon doorlopen. Bovendien krijg je ook nog eens te maken met extra kosten voor de arbodienst, het regelen van vervanging en reïntegratie. Alles bij elkaar een duur grapje…

Toon betrokkenheid en waardering

Omdat een zieke werknemer je veel geld kost, loont het je in te spannen voor de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Dit begint al bij regelmatig een goed gesprek voeren met je mensen. Niet alleen over het werkplezier maar zeker ook over de thuissituatie. Iemand die lekker in zijn vel zit, is minder vaak ziek dan iemand die veel stress ervaart. Spreek ook regelmatig je waardering uit en betrek je personeel bij de huidige activiteiten en nieuwe plannen van je bedrijf. Werknemers gaan zich hierdoor meer betrokken voelen en zullen zich minder snel ziek melden.

Goed verzuimmanagement

Goed verzuimmanagement gaat nog een stapje verder. Het kost misschien wat tijd, energie of geld, maar dit verdien je later dubbel en dwars terug. Door bijvoorbeeld verzuimcijfers bij te houden, signaleer je patronen en dreigend ziekteverzuim sneller. En heb je er al eens aan gedacht je personeel een extra vakantiedag te geven als beloning voor een jaar niet ziek zijn? Kijk verder eens kritisch naar de werksituatie van je personeel. Zitten ze aan goede bureaus en hoeven ze geen vreemde houdingen aan te nemen als ze hun werk uitvoeren? Werken ze vaak over en hoe kun je dit beperken? Bedrijven als BMW en Volkswagen zetten zelfs hun mailservers uit buiten kantooruren, zodat hun werknemers verplicht herstellen van hun werkzaamheden!

Preventie: van appels tot yoga

Omdat ziektekosten aardig in de papieren kunnen lopen, is het raadzaam ervoor te zorgen dat je werknemers gezonder worden. Investeren in preventie is bovendien voordeliger dan een dure verzuimverzekering. Naast het overwerkverbod en een fijne werkomgeving, kun je nog veel meer doen. Bied je werknemers bijvoorbeeld werkfruit aan. Al vanaf 2 euro per persoon per week ontvang je 5 stuks fruit en de kosten zijn fiscaal aftrekbaar (meer info vind je op www.werkfruit.nu). Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor collectiviteitskorting bij de sportschool, sauna of de plaatselijke groenteboer. En misschien kan er dit jaar wel fruit in het kerstpakket, in plaats van chocolade en koekjes.

Toch iemand ziek? Blijf in contact!

Ondanks al je inspanningen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er iemand ziek wordt. Laat je goed adviseren door een arbodienst en het is raadzaam je verzuimverzekering eens onder de loep te laten nemen door een adviseur. Wat is er gedekt en wat niet? En alle creatieve manieren om ziekteverzuim te verminderen ten spijt, het belangrijkste blijft simpelweg: toon oprechte aandacht voor je werknemer en zorg dat hij of zij betrokken blijft bij het bedrijf. Zo komt hij sneller terug en dit bespaart jou kosten.