Administratie

Financiële desk

Hoe zorg ik dat mijn klant op tijd betaalt?

Telefonisch incasseren kun je zelf

Als ondernemer heb je graag veel klanten. Zij zijn tenslotte je omzet. Maar wat als klanten te laat betalen, of zelfs helemaal niet. Het incasseren van openstaande vorderingen gaat de meeste ondernemers moeilijk af.

14 mei 2013

Deponeren jaarrekening bij het Handelsregister

Waarom moet ik een jaarrekening afgeven bij de KvK?

Het is volgens de Nederlandse wet verplicht om als BV ieder boekjaar een financieel verslag te deponeren bij de Kamer van Koophandel waar je ingeschreven staat in het Handelsregister. Waar, wanneer en waarom dit moet, lees je in dit artikel.

29 januari 2013

Online betalen, via Paypal en Mobile2pay

Bestellingsbetalingen online regelen

Bestellingbetalingen online regelen is steeds gebruikelijker in Nederland. Naast de mogelijkheid van creditcards, iDEAL, automatische incasso en rembours heb je nog andere mogelijken. In dit artikel worden Paypal en Mobile2pay behandeld en gaat het over online betalen in het algemeen.

15 januari 2013

Internetbetalingen op de ouderwetse manier

Wat is de meest eenvoudige manier voor jouw klanten?

Er zijn veel mogelijkheden om je klant te laten betalen via jouw internetsite. Dit artikel gaat specifiek over betalingsmogelijkheden zonder gebruik te maken van online opties. Daarbij kan je denken aan zenden onder rembours, automatische incasso en de acceptgiro.

15 januari 2013

De nieuwe ‘wet incassokosten’ komt eraan!

Column | Je kunt je klant tot snellere betaling dwingen

Bij de Eerste Kamer ligt de conceptwet voor de berekening van de incassokosten. Mogelijk gaat nog deze zomer de wettelijke regeling in. Nou, en?, denk je misschien, daarmee krijg ik mijn factuur niet eerder betaald!

08 januari 2013

Mkb-accountant en ondernemer samen vooruit

Column | Accountants als coach, klankbord en sparringpartner

Geen idee hoeveel mkb-ondernemers Accountant.nl bezoeken. Toch zijn er diverse actuele thema's die leuk zijn om met elkaar te delen in het licht van de vraag (en wens) ‘hoe gaan we samen vooruit'.

08 januari 2013

Mag ik afgifte uitstellen als een klant niet betaalt?

Doe een beroep op je retentierecht

Stel je bent garagehouder en hebt een auto gerepareerd of je hebt als aannemer een huis gebouwd. Als je klant de kosten hiervoor niet betaalt, kun je een beroep doen op je retentierecht.

06 september 2012

Incassoprocedure: voorkom nodeloze kosten

Zorg je dat je niet met lege handen achterblijft

Je hebt goederen geleverd aan een klant. Nadat je hem een aantal keren hebt aangemaand om te betalen, is de maat vol. Je start een incassoprocedure. Hoe voorkom je dat je nodeloze kosten maakt?

15 augustus 2012

De werkkostenregeling 2011

Wat is er veranderd voor jou?

Het traditionele kerstpakket, een laptop van de zaak, bedrijfsfitness: extra’s voor je personeel die je fiscaal-vriendelijk mag verstrekken. Voor al deze extra's golden voorheen aparte regelingen, maar in januari 2011 is dat veranderd.

13 augustus 2012

Enquêtes CBS ondernemersvriendelijker

CBS zorgt voor minder en eenvoudigere enquêtes onder ondernemers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het aantal enquêtes onder ondernemers verminderen en daarnaast zorgen voor een meer ondernemersvriendelijk taalgebruik in haar vragenlijsten.

10 augustus 2012

Reserves en verliesverrekening

Enkele termen uit de boekhouding

Bij de boekhouding van een onderneming komt heel veel kijken en je wordt vaak doodgegooid met termen. Termen die wel bekend klinken maar wat valt er precies onder? Daarom dit artikel over de reserves van een bedrijf en de verliesverrekening.

09 augustus 2012

Hoe stuur ik mijn groeiende bedrijf?

Ondernemerschap kun je leren

Ben je als ondernemer een tijdje bezig, dan is het natuurlijk geweldig om je bedrijf te zien groeien. Tegelijkertijd vraagt deze groei nieuwe vaardigheden van jou als ondernemer. Hoe kun je in deze overgangsperiode het beste leiding geven en goede keuzes maken?

09 augustus 2012

Boeterente van acht procent voor late betalers

Trage betalers krijgen 40 euro boete per factuur

Overheden en bedrijven die facturen niet binnen dertig dagen betalen, moeten vanaf deze zomer een vertragingsrente van acht procent betalen plus een boete van 40 euro per factuur. Minister Verhagen wil zo cashflowproblemen van ondernemers tegengaan.

09 augustus 2012

Maanden wachten op geld verleden tijd

Aanpak betaalgedrag overheid grote stap vooruit

Overheden die niet binnen 30 dagen hun facturen voldoen, moeten een vertragingsrente van 8 procent gaan betalen. Bovendien krijgen zij voor elke te laat betaalde factuur een boete van 40 euro. Zo schrijft minister Verhagen van EL&I op 8 december in een brief aan de Tweede Kamer.

09 augustus 2012

Wat als je klant tijdelijk niet kan betalen?

Doe op tijd een betalingsvoorstel!

Je hebt een klant een factuur gestuurd, maar de betaling blijft uit. Je verstuurt een aanmaning en dan belt hij je enigszins wanhopig op: Hij wil wel betalen, maar door omstandigheden beschikt hij tijdelijk niet over genoeg geld. Wat nu?

09 augustus 2012

Raak ik klanten kwijt als ik een incassobureau inschakel?

'Show me the money'

Veel ondernemers geven een vordering niet uit handen omdat ze de goede relatie met hun klanten willen behouden. Gevolg: je moet als ondernemer zélf achter je wanbetalers aan. Dat lijkt verstandig, maar is het niet.

09 augustus 2012

Een echte zzp'er doet zijn eigen aangifte!

Column | Richard Engelfriet neemt je 'ja-maar'en weg

Een echte zelfstandige is onafhankelijk en regelt zelf zijn zaakjes. Dus ook de belastingaangifte. Zzp'er Richard Engelfriet doet dit al elf jaar. Volgens hem is die aangifte zo moeilijk niet en de Belastingdienst altijd bereid te helpen.

09 augustus 2012

Mededeling 'aangifte loonheffingen doen' vervalt

Ondernemers moeten voortaan zelf aangiftedata in de gaten houden

Ondernemers zullen voortaan zelf in de gaten moeten houden wanneer ze de aangifte loonheffingen moeten doen. De herinnering die je tot nu toe altijd aan het eind van elk aangiftetijdvak kreeg, vervalt namelijk per 1 januari 2012.

09 augustus 2012

Getoond 145 tot en met 162 van 168 totaal, er zijn meerdere pagina's