Aangifte inkomstenbelasting ondernemers: zo regel je het

Zelf doen of uitbesteden? [CHECKLIST + CALCULATOR]

Belastingaangifte doen

Elke Nederlander moet belastingaangifte doen over inkomsten, maar de aangifte inkomstenbelasting is voor ondernemers net anders dan voor mensen in loondienst. Naast je privé-deel moet je ook over het zakelijke deel aangifte doen. Hoe dat precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je aangifte zelf doet, leggen we uit.

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers in 2024

Je moet als ondernemer aangifte inkomstenbelasting doen, als de Belastingdienst je ziet als een natuurlijk persoon. Dit geldt voor:

 • Zzp’ers

 • Ondernemers met een eenmanszaak

 • Ondernemers met een vennootschap onder firma (vof)

 • Ondernemers in een maatschap

Met de inkomstenbelastingaangifte die je in 2024 doet,  meld je de winst van je onderneming uit 2023 aan de Belastingdienst. Over deze winst moet je belasting betalen. Ook wordt de informatie uit je aangifte gebruikt om recht op toeslagen te bepalen. 

Ben jij ondernemer met personeel en gebruik je een rechtsvorm als een bv, nv of stichting? Dan ben je een rechtspersoon en heeft je bedrijf rechtspersoonlijkheid. Je betaalt dan geen inkomstenbelasting, maar vennootschapsbelasting.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting of niet?

Niet alle eenmanszaken, vof’s of maatschappen zijn ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je bijvoorbeeld niet genoeg winst maakt, weinig tijd aan je onderneming besteedt of je verkoopactiviteiten zich beperken tot de hobby- of familiesfeer, dan ben je in veel gevallen geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. 

Een beetje verwarrend, want je betaalt wél gewoon inkomstenbelasting door je winst als privé-persoon aan te geven. Niet als ‘winst uit onderneming’, maar onder ‘inkomsten uit overig werk’. Voor de Belastingdienst is dit geen probleem, maar je mist hierdoor alleen wel enkele gunstige aftrekposten voor ondernemers, oftewel belastingvoordeel. Om te voorkomen dat iedereen met bijverdiensten in aanmerking komt voor deze fiscale voordelen, is ook het urencriterium in het leven geroepen.

Check of je aangifte inkomstenbelasting moet doen als ondernemer

Weet je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck van de Belastingdienst.

Aangifte inkomstenbelasting 2023 in maart en april 2024

Inkomstenbelastingaangifte doe je altijd over het afgelopen kalenderjaar en kan vanaf 1 maart. Dus de inkomstenbelasting van 2023 doe je in 2024. Vanaf 1 maart  staat je (deels ingevulde) aangifte klaar in Mijn Belastingdienst. In februari ontvang je als het goed is de aangiftebrief. Daarin staat vermeld dat je vanaf 1 maart aangifte kunt doen, tot uiterlijk 1 mei. Vóór 1 mei moet je aangifte inkomstenbelasting dus verstuurd zijn. Verstuur je je aangifte voor 1 april? Dan ontvang je voor 1 juli de belastingaanslag en weet je hoeveel je terugkrijgt of moet bijbetalen.

Uitstel aangifte inkomstenbelasting ondernemers 2023 aanvragen 

Jij of je fiscaal specialist kan uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting, zodat je langer de tijd hebt om je aangifte in te dienen. Dit doe je door het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting’ op de website van de Belastingdienst. Let op! Als je een fiscale partner hebt, moet deze apart een aanvraag doen. 

Geen uitstel aangevraagd? Kans op boete en stopzetten toeslagen

Vraag je geen uitstel aan? Dan krijg je  eerst een herinnering van de Belastingdienst. Je wordt verzocht alsnog je aangifte inkomstenbelasting te doen binnen de termijn die in de brief staat.  Volgt er dan nog steeds geen aangifte? Dan legt de Belastingdienst een verzuimboete van € 385 op. Deze kan oplopen tot € 5.514 als je vaker te laat aangifte doet.  Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar aangifte omzetbelasting. Ook kan de Belastingdienst besluiten de uitbetaling van toeslagen en je voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.

Aangifte inkomstenbelasting ondernemers: zelf doen of uitbesteden?

Op tijd aangifte inkomstenbelasting doen is dus belangrijk. Dan rest nog de vraag: ga je dit helemaal zelf doen of besteed je het uit?

Zelf aangifte belasting ondernemers doen

Wanneer je administratie niet te complex is, kun je met enige kennis prima zelf aangifte doen van je zakelijke inkomsten. Hiervoor moet je wel de eindbalans en winst- en verliesrekening paraat hebben en overnemen in de aangifte. Veel boekhoudpakketten kunnen deze overzichten voor je genereren.

Uitbesteden aan een fiscaal intermediair

Toch kiest bijna twee derde van de ondernemers voor uitbesteden aan een administrateur, boekhouder of accountant. Uitbesteden kost geld, maar zo’n specialist verdient zich meestal ruimschoots terug. Dankzij uitgebreide vakkennis weet een specialist precies welke fiscale mogelijkheden je hebt, hoe je correct moet afschrijven en welke (extra) kosten je kunt opgeven om je winst verder te drukken. Hoe lager de winst, hoe minder belasting je uiteindelijk betaalt.

Besteed je de aangifte uit? Zorg dan dat de specialist toegang heeft tot de juiste cijfers en gegevens, bijvoorbeeld van je boekhoudsoftware. Je kunt natuurlijk ook je complete administratie uitbesteden, dan heb je er verder weinig omkijken naar. Maar vergeet niet dat je zelf verantwoordelijk blijft voor je aangifte inkomstenbelasting. Dus als je ooit een audit van een inspecteur van de Belastingdienst krijgt, ben jij eindverantwoordelijk als bepaalde zaken niet kloppen.

Hoe doe je aangifte inkomstenbelasting?

Aangifte inkomstenbelasting ondernemers doen kan op verschillende manieren:

 • Via Mijn Belastingdienst

 • Met administratiesoftware

 • Via een fiscaal specialist (boekhouder, administrateur, accountant)

Checklist belastingaangifte zzp: bereken de belastbare winst

Ok, je hebt redelijk kennis van administratieve zaken en besluit zelf aangifte te doen. Hoe pak je dat aan?

Je betaalt uiteindelijk belasting over je ‘belastbare winst’. Deze wil je zo laag mogelijk houden in de aangifte: zo betaal je namelijk minder belasting. Om de belastbare winst te achterhalen, moet je eerst de winst bepalen. Vervolgens maak je gebruik van diverse aftrekposten. Dat zijn stuk voor stuk fiscale voordelen die de winst drukken.

Kortingen en aftrekposten om belastbare winst te verlagen

Sommige kortingen, zoals de MKB winstvrijstelling, worden automatisch verrekend in de aangifte inkomstenbelasting ondernemers. Elke ondernemer voor de inkomstenbelasting heeft recht op deze aftrekpost. Andere aftrekposten moet je als ondernemer zelf verwerken tijdens de belastingaangifte. Controleer of je in aanmerking komt voor aftrekposten zoals:

Aangifte inkomstenbelasting over 2023 zzp voorbeeld

Stel je bent begin 2023 gestart met ondernemen. Je werkt als zzp’er in een eenmanszaak en je hebt minimaal 1225 uur je bedrijf besteed. Je voldoet dus aan het urencriterium waardoor je gebruik mag maken van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De bedragen voor 2023 zijn als volgt vastgesteld voor deze aftrekposten:

 • Zelfstandigenaftrek 2023: € 5.030

 • Startersaftrek 2023: € 2.123

Voorbeeld aangifte inkomstenbelasting ondernemers 2023

Omzet€ 37.000
Zakelijke kosten- € 5.000
Zelfstandigenaftrek- € 5.030
Startersaftrek- € 2.123
Winst€ 24.847
Mkb-winstvrijstelling (14% van de winst in 2023)- € 3.479
(Belastbare winst) Inkomen box 1€ 21.368
Belasting box 1 (36,93%)€ 7.991
Algemene heffingskorting- € 3.070
Arbeidskorting- € 4.676
Inkomstenbelasting€ 245

*sommige bedragen zijn afgerond naar hele euro’s

Hier rolt een bedrag uit van € 245. Maar let op: dit is de belasting die je betaalt over het zakelijke deel van je aangifte. Wat je exact betaalt, hangt samen met het privédeel van je aangifte, waarin bijvoorbeeld wordt gekeken naar je hypotheek en persoonlijke verzekeringen (zoals een AOV).

Het kan dus best zijn dat je niets hoeft te betalen, maar juist een bedrag ontvangt van de Belastingdienst.

Geen belasting, wel altijd bijdrage Zvw

Geen inkomstenbelasting betalen komt best vaak voor, zeker als je omzet niet boven de € 40.000 uitkomt. Vergeet alleen niet dat je altijd wél een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) afdraagt.  Deze is inkomensafhankelijk en over 2023 betaal je 5,43% over maximaal € 66.956 belastbare winst.

Hoeveel bijdrage zvw moet je betalen?

In het bovenstaande rekenvoorbeeld moet je inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen. Dat is een percentage van je belastbare winst, 5,43% in 2023.

De zzp’er uit het voorbeeld moet 21.368 * 0,0543 = € 1.160 (afgerond) aan bijdrage zvw betalen. 

Calculator: bereken zelf je inkomstenbelasting ondernemers voor 2023 

Zelf berekenen wat je moet afdragen aan inkomstenbelasting ondernemers 2023 kan met onze handige calculator. Je hebt hiervoor slechts een paar gegevens nodig:

 • Omzet

 • Kosten

 • Urencriterium gehaald (ja of nee)

 • Recht op startersaftrek?

 • Oudedagsreserve (wil je een bedrag doteren aan je oudedagsreserve?)

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.