Hoeveel moet je personeel verdienen?

Wat moet ik betalen?

Hoeveel moet je personeel verdienen

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Zelf verlonen zonder tussenpersoon

Hoeveel moet je betalen aan die medewerker met zoveel jaar ervaring en die specifieke functie?

Wat het precieze salaris moet zijn van je medewerkers, is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Je wil je werknemer uiteraard niet teveel betalen, maar als je te weinig betaalt, is de kans groot dat je werknemer ontevreden en gedemotiveerd raakt.

Minimumloon

Het is wettelijk bepaald dat je een werknemer niet minder dan het minimumloon en minimumvakantiebijslag mag betalen, anders overtreed je de Wet minimumloon. De arbeidsinspecteur kan je hiervoor een waarschuwing geven of een boete opleggen. Betaal je deze boete niet, dan volgt er een tweede boete. Ook ben je verplicht om het loon op te schroeven naar de grens van het minimumloon.

Waar moet ik rekening mee houden?

Salaris is afhankelijk van het beroep, de leeftijd en werkervaring van een werknemer, maar houdt er ook rekening mee dat iemand met een leidinggevende functie meer verdient dan iemand die dat niet doet. Onderhandel met je werknemer en kom tot een besluit waar jullie beide blij mee zijn. Zorg ook dat een salaris niet te veel afwijkt van het salarispatroon binnen de onderneming. Werknemers praten onderling over hun loon, dus het is belangrijk dat je een rechtvaardige verdeling maakt.

Online vergelijken

Er zijn een hoop sites waar je kunt checken wat een werknemer zou moeten verdienen. Zo zie je eenvoudig wat iemand met hetzelfde opleidings- en ervaringsprofiel verdient.

Cao

Je kunt ook de cao van je bedrijfstak gebruiken om meer inzicht in de beloning van je personeel te krijgen. Neem je iemand aan voor een functie die nog niet eerder werd vervuld? Je kunt onder andere bij de vakbonden cao's vinden. 

Netwerk

Voor de meest betrouwbare informatie vraag je in je netwerk en aan collega-werkgevers om advies. Je zult zien dat salarissen niet alleen verschillen door eigenschappen van de werknemer, maar ook door eigenschappen van jou als werkgever. Voorbeeld: hoe langer je bedrijf bestaat, hoe meer kapitaal je zult hebben.

Directeur-grootaandeelhouder

Ben je zelf de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV, dan gelden er andere regels. Lees er meer over in dit artikel.