Einde corona steunpakketten per 1 oktober 2021

Wat kun je doen als je er financieel toch niet uit komt?

01 september 2021

Nu de economie weer volop draait en er weinig beperkende maatregelen meer zijn, heeft de overheid besloten de meeste steunpakketten te beëindigen. Welke gevolgen heeft dit voor jou? En wat is er straks nog mogelijk als je (werk)kapitaal nodig hebt?

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Positieve economische cijfers

De afgelopen anderhalf jaar is bepaald niet makkelijk geweest voor bedrijven en ondernemers. Inmiddels zijn we bekend met steunpakketten van de overheid, zoals de NOW, TVL, Tozo en TONK. Mede dankzij deze steunmaatregelen zijn er relatief weinig faillissementen geweest en is de werkloosheid laag. Inmiddels zien de economische cijfers er veelbelovend uit. Het CBS voorziet een economische groei van 3,8% in 2021 en 3,2% in 2022. Daarom wordt de meerderheid van de steunmaatregelen niet verlengd in Q4 van 2021.

Beëindiging per 1 oktober

De steunmaatregelen die per 1 oktober stoppen zijn:

Terugkeer Bbz en WTV

Het einde van de Tozo betekent dat de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) weer van kracht zal worden. In plaats van de NOW komt de regeling Werktijdverkorting (WTV) weer terug. De tijdelijke regelingen maken dus weer plaats voor de ‘normale’ regelingen.

Verlenging financiële garantieregelingen

Kom je onverhoopt toch in financieel zwaar weer terecht en heb je (werk)kapitaal nodig? De overheid verlengt de verschillende financieringsregelingen die ze in coronatijd in het leven heeft geroepen. De volgende regelingen blijven bestaan:

Deze regelingen blijven van kracht voor bedrijven die een financieringsbehoefte hebben in het vierde kwartaal van 2021. De speciale financieringsregelingen lopen door tot en met 31 december 2021.

Sociaal pakket

Voor personen die door de coronacrisis in onzekerheid zitten over hun werk, heeft de overheid een aanvullend sociaal pakket samengesteld. Dit pakket bestaat onder andere uit begeleiding naar werk, loopbaanadvies en (bij)scholing. Gemeenten, het UWV en Regionale Mobiliteitsteams zullen hierbij helpen. Op die manier is er concrete hulp voor bijvoorbeeld zelfstandigen die nu een Tozo-uitkering hebben en opnieuw ergens aan de bak willen komen. 

Gerichte steun voor bepaalde sectoren

Bepaalde sectoren, zoals de nachthoreca, zitten nog steeds met beperkende maatregelen. Deze sector is als enige nog steeds volledig gesloten op last van de overheid. De overheid werkt nog aan een steunpakket dat zich volledig richt op deze sector. Dit steunpakket zal op 1 oktober ingaan.

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.