Thuiswerken: verplichtingen werkgever

Voldoe aan je zorgplicht én de arbowet

07 juli 2020

Wil jij dat je medewerkers gaan thuiswerken? Dan heb je als werkgever verplichtingen die je op het eerste gezicht misschien niet zou verwachten. Voldoe je niet aan deze verplichtingen? Dan loop je het risico dat je aansprakelijk gesteld wordt of een boete krijgt.

Thuiswerken voordelen werkgever

Bij de meeste bedrijven is thuiswerken nog altijd niet de norm. Veel ondernemers vinden het prettiger om hun medewerkers op kantoor te zien, niet in de laatste plaats om een gevoel van controle te hebben. Je kunt daar immers zien dat mensen aan het werk zijn. Voor veel ondernemers is hun bedrijf als een kindje, het loslaten is niet altijd even makkelijk.

Toch heeft thuiswerken veel voordelen voor jou als werkgever. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel minder tijd en geld verspild wordt aan reizen naar kantoor. Om nog maar te zwijgen over de stress en ergernis die het openbaar vervoer en filerijden opleveren.

Daarnaast geeft thuiswerken het voordeel dat medewerkers met kinderen minder opvang nodig hebben. Minder stress bij medewerkers is ook gunstig voor jou als werkgever en thuiswerken kan hierbij helpen.

Tip: lees hier hoe je je werknemers productief houdt tijdens het thuiswerken.

Thuiswerken: plichten werkgever

Voordat je meteen je volledige personeelsbestand naar huis stuurt, is het belangrijk om te kijken naar de verplichtingen voor werkgevers bij thuiswerken. Er zijn twee soorten verplichtingen:

  1. De zorgplicht

  2. Voldoen aan de Arbowet

Voldoen aan de zorgplicht

Volgens artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek heb je als werkgever een zorgplicht. Dit wil zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je medewerkers:

  1. Een veilige werkomgeving hebben;

  2. Glasheldere instructies krijgen;

  3. Met beschermingsmiddelen en veilig gereedschap kunnen werken.

Hierbij moet je rekening houden met de leeftijd en ervaring van je personeel. Denk niet te licht over thuiswerken en verplichtingen, als werkgever moet je er aan houden. Doe je dit niet? Dan kun je aansprakelijk gesteld worden als je medewerker ziek wordt.

Houd je aan de Arbowet

Tegelijkertijd moet je je houden aan de Arbowet, die regels gelden namelijk ook op de thuiswerkplek van je medewerkers. Jij bent als werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat je werknemers gezond en veilig kunnen werken, ongeacht de locatie. Een goed ingerichte thuiswerkplek gaat verder dan een laptop en een stoel. Denk bijvoorbeeld ook aan:

  • Goed afgesteld bureau

  • Zelf in te stellen bureaustoel 

  • Snel internet

  • Genoeg (dag)licht

Voldoe je niet aan de eisen van de Arbowet? Dan kan de Inspectie SZW een boete opleggen.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.