Hoe start ik een webwinkel?

Tips voor het opstarten van je eigen webshop
Ben je er zeker van dat je een webshop wilt opstarten? Dan volgen hier een aantal tips waar je aan kunt denken.
Meer weten over het starten van een webshop?
Klik hier
Download ons gratis whitepaper!
Naar MijnMKB

Is er behoefte aan je producten?

Je kunt nog zo’n goed idee hebben, maar als niemand op je producten zit te wachten heeft het weinig zin een webshop te beginnen. Indien je al een bestaande winkel hebt, weet je dat er behoefte is aan een bepaald soort goederen. Met behulp van een webshop kun je je afzetmogelijkheden vergroten. Mocht je als startende ondernemer uit het niets een webshop willen beginnen, kun je overwegen eerst een marktonderzoek uit te voeren. Hiermee weet je zeker naar welke producten vraag is en voorkom je dat je veel tijd en geld besteed aan een webshop die geen klanten heeft. Kortom, maak een goed ondernemingsplan.
 
Ben je er zeker van dat je een webshop wilt opstarten? Dan volgen hier een aantal tips waar je aan kunt denken.
 

BTW nummer

Omdat in een webshop producten worden verhandeld, ben je als eigenaar van de digitale winkel automatisch ondernemer. Dat houdt in dat je jezelf moet registreren bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer moet aanvragen. Ook moet je over de verkochte producten btw berekenen en afdragen. Lees hier meer over de btw-regels.
 

Concept

Niet alleen de producten, ook het uiterlijk van je webshop is belangrijk. Een onoverzichtelijke site wordt even snel weer verlaten als ‘ie gevonden wordt. Over het algemeen moeten klanten binnen twee keer klikken het product hebben gevonden, anders gaan ze weg. Zorg ook voor grote en duidelijke afbeeldingen en specificaties van de producten die je aanbiedt. Klanten kunnen ze immers niet zelf bekijken of vasthouden. Daarom is het van belang dat de eigenschappen van de producten duidelijk worden omschreven. Vermeld bijvoorbeeld duidelijk de afmetingen van de spullen die je levert. Denk ook na over een goede bedrijfsnaam en dito domeinnaam. Als deze gemakkelijk te onthouden is, heb je kans dat klanten niet alleen via Google binnenkomen, maar ook direct het adres intypen.

 

Systeem

Achter een goede webshop zit een goed systeem. Er zijn goedkope softwarepakketten te koop waarmee je eigenhandig je eigen webwinkel kunt bouwen. Het is alleen aan te raden hiermee te werken als je zelf de nodige kennis over het bouwen van websites hebt. Indien je een professionele webshop wilt en er landelijk mee wilt verkopen, is het aan te raden een professionele webdesigner in te huren. Wanneer je een webshop aanschaft met Content Management Systeem (CMS) kun je zelf gemakkelijk de inhoud van je website aanpassen zonder dat je verstand van webdesign hoeft te hebben. Indien je klein begint kun je ook kiezen voor één van de gratis online aanbieders. 
 

Beveiliging

Let er op dat je website snel bereikbaar is en bezoekers niet lang moeten wachten totdat bijvoorbeeld allerlei animaties zijn geladen. Dit gaat snel irriteren en jaagt klanten weg. Je webshop moet ook door meerdere browsers bekeken kunnen worden. Zorg er ook voor dat je webshop goed is beveiligd, vooral wanneer je online je klantgegevens bewaart.

 

Betaalmogelijkheden

Gekochte producten moeten worden afgerekend. Zorg ervoor dat je klanten diverse mogelijkheden hebben om af te rekenen. Lees meer over online betaalmogelijkheden.
 

Reclame maken

Ook voor een webshop moet je reclame maken, je staat niet automatisch bovenaan de zoekresultaten van Google. Links naar je website en het aanmelden bij diverse zoekmachines is een goed begin. Lees meer over het promoten van je website.
 

Wetgeving

Voor het runnen van een webshop zijn diverse wettelijke regels vastgesteld. Lees welke regels dit zijn.
 

Kortom

Realiseer je dat je met een webshop echt gaat ondernemen. Ook online klanten zijn echte klanten...
 
Meer weten over het starten van een webshop? Download het gratis whitepaper 'Hoe start ik een webshop'. 

Heel winkelgebied als webshop: 9straatjesonline.com

Online ondernemen met Rosanne Jansen
Het hipste winkelgebied uit Nederland heeft een eigen webwinkel: 9straatjesonline.com. Initiatiefnemers zijn Rosanne Jansen en Valerie van der Meer. Ze haalden er onder meer RTL Boulevard, de Jackie en de Grazia mee. Kwestie van goede marketing of het vinden van een gat in de markt?
heel-winkelgebied-als-webshop-9straatjesonline-3913163739.png

Webshop voor Amsterdamse negen straatjes

Bewoonster Rosanne Jansen begint webwinkel voor winkelgebied
Het hipste winkelgebied uit Nederland heeft een eigen webwinkel: 9straatjesonline.com. Initiatiefnemers zijn Rosanne Jansen en Valerie van der Meer....

Hoe zet ik een webshop op?

Basiselementen voor het starten van een webshop
Een online winkel beginnen kan op vele manieren. Je kunt thuis achter je computer gaan doe-het- zelven. Of alles uitbesteden aan een duur bureau. De...

Verhoog je webshop-omzet met 15 procent

Producten ook voor mobiel aanbieden loont
Je kunt de omzet van je webshop met zo'n 15 procent verhogen door je producten of diensten ook op een mobiele website aan te bieden. Steeds meer...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten