Hoe overleef je een korte zakenreis

Column Joost Kling | 4 tips om mee te nemen tijdens een business trip

01 december 2017

Dit weekend ben ik voor een bliksembezoek in San Francisco. KLM opent in deze bruisende stad een pop-up store. Tien dagen lang genieten de Amerikanen van onze verse stroopwafels, gebakken door onze eigen Eatdutchwaffles-medewerksters.

Zelf ben ik tijdens de laatste openingsdagen van de partij. Een bezoek waaraan ik een kilometerslange inspiratietour koppel langs foodtrucks, kleine hippe restaurants, food- en retailwinkels.

Maandelijks ben ik voor mijn bedrijf Eatdutchwaffles op pad, de helft van deze trips richting Amerika. Meestal niet langer dan vijf dagen. Deze trip is extreem kort: donderdagmiddag naar San Francisco en zondagochtend weer naar huis. Om bij korte reizen fris te blijven en de jetlag te bestrijden, houd ik me altijd aan vier vuistregels.

1. Maak je niet druk

Ik heb het allemaal weleens meegemaakt in een vliegtuig. Een tv-scherm dat het niet doet. Uren, soms dagen, vertraging. En wat dacht je van een – zacht gezegd - iets minder verzorgde buur tijdens een Trans-Atlantische vlucht? Hoe vervelend ook, vaak is er niks aan te doen. Sit back, relax and enjoy the flight as much as you can. Ergernis kost je alleen maar energie.  

2. Vergeet transfers, pak een taxi

Om als startende ondernemer reiskosten te besparen, is het aantrekkelijk om voor een paar dollar die transfer vanaf het vliegveld naar je hotel (of andersom) te pakken. Of het openbaar vervoer. Stop! Niet doen! Ik heb er vanuit Manhattan ooit 3,5 uur over gedaan om op het vliegveld te komen, met alle gevolgen van dien. Probeer je reis zo comfortabel mogelijk te maken. Dat lukt beter met een taxi (of Uber).

3. Kies voor een goed hotel

Mijn belangrijkste reisbestemmingen (New York, San Francisco, Parijs, Londen) staan niet bekend om hun goedkope hotelkamers. Vind je iets betaalbaars? Lees dan goed de recensies en bekijk de locatie via Google Maps. Een paar jaar geleden bleek ik in Toronto een hotelkamer pal naast het metro-verdeelstation te hebben geboekt. Wat een herrie! Vanaf vier uur in de ochtend. Terwijl ik pas een uur daarvoor op bed was geploft na een heel vermoeide reis. Dat zorgde voor een jetlag waar ik de rest van de dagen last van had.

4. Neem het ritme van je bestemming aan

Toen ik donderdag op in het vliegtuig naar San Francisco stapte, was het daar nog nacht. Dus heb ik de eerste uren van mijn reis nog even geslapen. Op de terugweg vanuit Amerika sla ik vaak het avondeten over, omdat het in Nederland al midden in de nacht is. Dat helpt om sneller in het lokale ritme te komen.

PS. Geniet als het kan

Dit weekeinde had ik voor het eerst de tijd om echt een dag te genieten van San Francisco, terwijl ik er al drie keer was geweest in even zoveel jaren. Het maakt de zakenreizen veel leuker en juist tijdens je vrije dag doe je enorm veel inspiratie op!

Auteur

Joost Kling