Hoe neem ik een diplomatieke houding aan in het Engels?

Omdat niet iedereen fan is van Nederlandse directheid

16 december 2019

Nederlanders zijn direct, eerlijk en open. In onze cultuur is dat iets goeds. Met andere culturen kan het botsen, onder andere met culturen waar ze Engels spreken. Daarom meer over hoe jij een diplomatieke houding kunt aannemen, terwijl je Engels spreekt.

Laten we eerlijk zijn, wij Nederlanders zijn recht voor zijn raap. Heerlijk! Wij weten waar we aan toe zijn, zeggen waar iets op staat en vragen wat we nodig hebben. Als je opgroeit in een cultuur als de onze, leer je omgaan met deze directheid en weet je dat deze eerlijkheid niet gepaard gaat met boosheid of agressie.

Wat we echter niet altijd doorhebben, totdat het eropaan komt, is dat deze directe communicatie niet in elke cultuur wordt gewaardeerd. In het Engels kun je bijvoorbeeld meestal niet rechtstreeks zeggen wat je bedoelt omdat dit erg bot overkomt. De Engelse cultuur kent – net als vele andere culturen – andere beleefdheidsnormen dan de Nederlandse.

Daarom kan het tijdens besprekingen en telefoongesprekken in het Engels niet altijd even handig zijn om de Nederlandse directheid rechtstreeks over te nemen. Kom jij in contact met Engelsen? Dan kun je een diplomatieke houding aannemen door deze 5 tips op te volgen.

5 manieren om een diplomatieke houding aan te nemen

1. Zeg sorry

Sorry is hét magische woord. In het Engels wordt het bijna te pas en te onpas gebruikt. Hierdoor kun je het ook bijna niet op een verkeerd moment zeggen – wees dus niet bang om af en toe een sorry tussen je zinnen te proppen. Je kunt het woord gebruiken om iemand te onderbreken, verontschuldigingen aan te bieden of om aan te geven dat je iets niet begrijpt. Het breekt de spanning en je kunt een mededeling makkelijker inleiden. Bijvoorbeeld als in Sorry, but I don’t think I completely agree with this proposal.

2. Wees positief

Vermijd negatieve woorden. Gebruik in plaats daarvan liever positieve woorden in een ontkenning. Vervang bijvoorbeeld I think it’s a bad idea to invest that much in crypto coins door I don’t think it’s such a good idea to invest that much in crypto coins.

3. Gebruik tussenwoordjes

Je kunt je uitspraken verzachten door tussenwoorden te gebruiken. Voorbeelden zijn:

  • I didn’t catch that → Sorry, I didn’t quite catch that>

  • I don’t like his work style → I don’t really like his work style, I’m afraid>

4. Wees begripvol

Als je laat zien dat je echt luistert en je gesprekspartner begrijpt, zal hij of zij ook meer bereid zijn om naar jou te luisteren. Je kunt laten merken dat je echt luistert door delen van het gesprek te herhalen en dit soort zinnen te gebruiken:

  • I agree up to a point, but…

  • Yes, but…

  • I see what you mean, but…

5. Wees niet te direct

Een handige manier om dit te doen in samenwerkingen, is door te focussen op jezelf in plaats van op de ander op de volgende manier:

  • You don’t understand me → Perhaps I’m not making myself clear

  • You didn’t explain the reason for the high costs → I didn’t understand the reason for the high costs

  • You need to give us practical tips on how to improve this process → We’re looking for practical tips on how to improve this process.

Op deze manier leg je de schuld niet bij de ander neer, maar houd je het bij jezelf. Zo zal het minder aanvallend overkomen.

Vond je dit interessant? Misschien vind je dit dan ook leuk:

Auteur

Anneke Panella-Drijver