Hoe word ik een digital nomad?

En hoe ga ik om met ‘analoge’ opdrachtgevers?

05 januari 2020

Werken vanuit een hangmat, onder een palmboom op een hagelwit strand? Het kan! Met het steeds populairder wordende digital nomad bestaan is er aan wereldse werkplekken geen gebrek. Maar hoe maak je die stap als zelfstandige de wijde wereld in? Hoe vind je opdrachten en hoe ga je als digital nomad om met ‘analoge’ opdrachtgevers – en zij met jou?

Van eenmalig contact tot vaste klant

Hoe moet je digital nomad uitleggen aan klanten?

Overal ter wereld kunnen werken omdat je slechts je laptop en internet nodig hebt, dat is in het kort de digital nomad uitleg die je klanten kunt geven. De vergelijking freelancer vs digital nomad levert als grootste verschil op dat een digital nomad het merendeel van zijn of haar werk vanaf een wisselende locatie uitvoert.

Dat je niet altijd bereikbaar bent tijdens reguliere werktijden (denk aan tijdzones en gebrek aan wifi), vereist transparante communicatie en duidelijke afspraken en die nagekomen worden om voor opdrachtgevers drempels weg te halen om met een digital nomad samen te werken. 

Bepaal jouw special skill en expertise

Wanneer het voor een opdrachtgever niet belangrijk is wat de locatie is van zijn of haar uitvoerende kracht, is jouw concurrentie ineens groot. Voor de juiste match is het van groot belang om duidelijk te weten én duidelijk te maken wat je te bieden hebt. Voor welk probleem of uitdaging bied jij de perfecte oplossing? Wees specifiek in je aanbod, ga goed na wat je écht drijft en waar je goed in bent. Communiceer duidelijk en presenteer je als professional op een consistente manier.

Zo vind je nieuwe opdrachtgevers

De eerste opdrachten binnenhalen kan een uitdaging zijn. Zet je netwerk in om klanten te vinden, maak gebruik van online platformen voor freelancers en bouw – indien mogelijk - een (simpele) website om je diensten en werk te presenteren. 

Vind opdrachten die je vooruithelpen

Trouw blijven aan wie je bent, wat je kan en wilt doen als digital nomad is een must. Alleen dan trek je de opdrachten aan die je de ervaring, compensatie en energie geven om te groeien. Bepaal voor jezelf wat voor jou de voorwaarden en eisen zijn voor een interessante opdracht. Dat is een mooie houvast voor jezelf én het schept duidelijke richtlijnen voor je opdrachtgever om goed en efficiënt samen te werken. Een digital nomad contract - afspraken op papier tussen opdrachtgever en de reizende freelancer - is altijd een goed idee.

Vrijheid mét structuur en regelmaat

Werken als een digital nomad geeft enorm veel vrijheid en vraagt daarom ook veel discipline. Probeer structuur en regelmaat aan te brengen in je dag. Zo kun je na het werk echt van je vrijheid genieten. Probeer een duidelijke werkplek voor jezelf in te richten, ook al is het een tijdelijke.

Nomad-collega's

Ga vooral op zoek naar een co-working plek of een hostel waar meerdere freelancers èn betrouwbaar internet te vinden zijn. Als digital nomad – (ver) weg van je opdrachtgever en eventuele collega’s – sta je er best alleen voor. Je omgeven met andere digital nomads helpt om gestructureerd te werken en biedt je de mogelijkheid te sparren en eventueel samen te werken.

Lees meer over flexibel en locatieonafhankelijk werken