Corona: wat moet je weten als ondernemer?

Update 27 maart 2020
Het Coronavirus heeft steeds meer gevolgen voor ondernemers en werkgevers. Wat moet je als ondernemer weten op de korte en lange termijn? Welke maatregelen neemt de overheid voor ondernemers?
Vragen? Bel 088-3523109
Klik hier
Onze gratis advieslijn voor ondernemers
088-3523109
Op zondag 15 maart heeft het kabinet bekend gemaakt dat horeca, scholen en kinderopvang tot 6 april dicht zijn. Dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Op dinsdagavond 17 maart is er daarom een Noodpakket gepresenteerd, met maatregelen die de overheid voor ondernemers beschikbaar stelt. Er wordt steeds meer bekend over (het aanvragen van) deze maatregelen. 
 

Overheidsmaatregelen: Werktijdverkorting, kredietgarantie en uitstel van betaling

Als je zwaar wordt getroffen door het virus, kon je gebruik maken van de Werktijdverkorting. Door het grote aantal aanvragen is deze op 17 maart vervangen door de '‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud’ (NOW)'. Het principe blijft hetzelfde: Je kunt een tegemoetkoming aanvragen voor je loonkosten bij een omzetdaling vanaf 1 maart. Je krijgt dan 90% van de loonkosten vergoed. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden en dat lonen worden doorbetaald. 
Let op: deze maatregel is nog niet van kracht, vanaf 6 april kun je de NOW aanvragen. 
 
Daarnaast is de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling verruimd. De regeling houdt in dat de overheid garant staat voor een lening die je bij de bank afsluit. Dit kun je aanvragen bij jouw kredietverlener, die dit dan weer bij de overheid aanvraagt. De verruiming houdt in dat de overheid garant staat voor 75% (in plaats van 50%) van je krediet. Een bank zal je dus sneller krediet verlenen. Deze garantie geldt ook voor overbruggingskredieten en rekening courantkrediet tot twee jaar. Als grote ondernemer kun je gebruikmaken van de GO-regeling en als kleine ondernemer (financiering tot €250.000) kun je terecht bij Qredits. Meer over kortlopende financiering en alternatieve financieringsmogelijkheden lees je op de Kredietdesk.
 
Ook kun je onder bepaalde voorwaarden het betalen van je belasting uitstellen (inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting). Hiervoor kun je een brief aan de Belastingdienst sturen, waarin je om uitstel van betaling vraagt en uitlegt hoe je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Lees meer op de site van de Belastingdienst
 
Ben je zzp'er? Dan kun je geen gebruik maken van de werktijdverkorting, maar kun je wel financiële bijstand vanuit de Tozo-regeling aanvragen. De aanvraagprocedure is versneld en duurt nu maximaal 4 weken. Ook kun je een voorschot aanvragen. Dit regel je bij je gemeente. 
Let op: Na het weekend gaan deze loketten bij gemeentes open. 
 
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben vier scenario’s uitgewerkt met wat er moet gebeuren om te zorgen dat de economische gevolgen van het coronavirus beheersbaar blijven. 
 
Heb je adviesvragen? Bel met onze advieslijn op 088-3523109. Deze mkb-adviseurs beantwoorden ondernemersvragen omtrent Corona tijdelijk gratis. 
 

Je rol als werkgever

Werknemers worden geadviseerd thuis te werken. Dit geldt niet alleen meer in Noord-Brabant of na klachten. Is dat bij jouw organisatie niet mogelijk? MKB-Nederland en diverse andere organisaties maakten een uitgebreidere Handreiking Coronavirus op de werkvloer. Deze bevat een checklist risicobeheersing en informatie over preventiemaatregelen en een bedrijfscontinuïteitsplan. Ook lees je over arbeidsrechtelijke consequenties. 
 

Ontwikkelingen voor internationale ondernemers

Onderneem je fysiek in het buitenland? Het wordt afgeraden om reizen te maken. Ook zitten enkele landen en gebieden (Frankrijk, Spanje, Noord-Italië) op slot. Op deze kaart op de site van het RIVM kun je wereldwijd de verspreiding volgen. Bekijk ook altijd voor vertrek het reisadvies voor het betreffende land, bijvoorbeeld op de 24/7 Buitenlandse Zaken-app
 
Een aantal sectoren worden hard getroffen door het virus. Zo ondervindt de transportsector capaciteitsproblemen doordat er minder van en naar China kan worden vervoerd en krijgen industrie en retail te maken met stilgelegde productie in China en dus voorraadproblemen. Ondernemers verhogen hun prijzen als reactie hierop, of gaan op zoek naar nieuwe leveranciers of nieuwe markten. 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten