Corona: wat moet je weten als ondernemer?

Update 16 juli 2020

16 juli 2020

Het coronavirus heeft steeds meer gevolgen voor ondernemers en werkgevers. Wat moet je als ondernemer weten op de korte en lange termijn? Welke maatregelen neemt de overheid voor ondernemers?

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Invulchecklist Corona

Lidmaatschap MKB Servicedesk - 3 maanden gratis i.v.m. corona

Scholen, contactberoepen, horeca: langzaamaan is bijna alles weer open. Alleen evenementen zijn nog verboden tot 1 september. Maar de coronacrisis en de genomen maatregelen heeft voor veel ondernemers nog steeds veel gevolgen. Op dinsdagavond 17 maart is er daarom een Noodpakket gepresenteerd, met maatregelen die de overheid voor ondernemers beschikbaar stelt. Op woensdag 20 mei is het tweede steunpakket gelanceerd en eind augustus wordt er een besluit genomen over een eventueel derde pakket maatregelen.

Overheidsmaatregelen: Tegemoetkoming personeelskosten, kredietgarantie en uitstel van betaling

Als je zwaar wordt getroffen door het virus, kun je gebruik maken van de 'Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)'. Je kunt een tegemoetkoming aanvragen voor je loonkosten bij een omzetdaling vanaf 1 maart. Je krijgt dan tot maximaal 90% van de loonkosten vergoed. Deze maatregel is inmiddels verlengd met een aantal aanpassingen, tot en met 31 augustus kun je de NOW 2.0 aanvragen. Ondernemers in getroffen sectoren kunnen aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkomig van €4000. Deze maatregel heet de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), meer informatie lees je hier. Als je in een van deze sectoren valt, kun je tot en met 30 oktober 2020 ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten aanvragen. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van je omzet, bedrijfsgrootte en omzetverlies. 

Daarnaast is de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling verruimd. De regeling houdt in dat de overheid garant staat voor een lening die je bij de bank afsluit. Dit kun je aanvragen bij jouw kredietverlener, die dit dan weer bij de overheid aanvraagt. De verruiming houdt in dat de overheid garant staat voor 75% (in plaats van 50%) van je krediet. Een bank zal je dus sneller krediet verlenen. Deze garantie geldt ook voor overbruggingskredieten en rekening courantkrediet tot vier jaar. Het rentepercentage is daarnaast verlaagd van 3,9% naar 2%. Als grote ondernemer kun je gebruikmaken van de GO-regeling en als kleine ondernemer (financiering tot €250.000) kun je terecht bij Qredits. Als start-up of scale-up kun je gebruik maken van de nieuwe regeling Corona-Overbruggingslening (COL). Dit zijn overbrugginhsgkredieten van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's). Meer over kortlopende financiering en alternatieve financieringsmogelijkheden lees je op de Kredietdesk.

Ook kun je onder bepaalde voorwaarden het betalen van je belasting uitstellen (inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting). De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Dit kun je in één keer regelen voor al deze belastingen. Lees meer over de belastingmaatregelen.  Ben je zzp'er? Dan kun je geen gebruik maken van de werktijdverkorting, maar kun je wel financiële bijstand vanuit de Tozo-regeling aanvragen. De aanvraagprocedure is versneld en duurt nu maximaal 4 weken. Ook kun je een voorschot aanvragen. Dit regel je bij je gemeente. Ook de Tozo is verlengd, maar bij de verlenging geldt wel een partnerinkomenstoets. 

Je rol als werkgever

Werknemers worden nog steeds geadviseerd thuis te werken. Is dat bij jouw organisatie niet mogelijk? MKB-Nederland en diverse andere organisaties maakten een uitgebreidere Handreiking Coronavirus op de werkvloer. Deze bevat een checklist risicobeheersing en informatie over preventiemaatregelen en een bedrijfscontinuïteitsplan. Ook lees je over arbeidsrechtelijke consequenties. 

Ontwikkelingen voor internationale ondernemers

Onderneem je fysiek in het buitenland? Het wordt afgeraden om reizen te maken. Ook zitten enkele landen en gebieden op slot. Op deze kaart op de site van het RIVM kun je wereldwijd de verspreiding volgen. Bekijk ook altijd voor vertrek het reisadvies voor het betreffende land, bijvoorbeeld op de 24/7 Buitenlandse Zaken-app

Een aantal sectoren worden hard getroffen door het virus. Zo ondervindt de transportsector capaciteitsproblemen doordat er minder van en naar China kan worden vervoerd en krijgen industrie en retail te maken met stilgelegde productie in China en dus voorraadproblemen. Ondernemers verhogen hun prijzen als reactie hierop, of gaan op zoek naar nieuwe leveranciers of nieuwe markten.