Corona: wat moet je weten als ondernemer?

Update 20 april 2021

02 maart 2020 20 april 2021

Het coronavirus heeft veel gevolgen voor ondernemers en werkgevers. Wat moet je als ondernemer weten op de korte en lange termijn? Welke maatregelen neemt de overheid voor ondernemers?

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Invulchecklist Corona

Word lid van MKB Servicedesk

De coronacrisis en de genomen maatregelen heeft voor ondernemers nog steeds veel gevolgen. In maart 2020 werd het eerste noodpakket gepresenteerd, met maatregelen die de overheid voor ondernemers beschikbaar stelt. In mei werd het tweede steunpakket gelanceerd en in augustus het derde pakket met maatregelen. Nu we officieel in de tweede golf en zelfs een gedeeltelijke lockdown zitten, is het goed om jezelf nogmaals af te vragen: Wat moet ik weten als ondernemer?

Overheidsmaatregelen: NOW, TVL, Tozo en TONK

Je kunt een tegemoetkoming voor je loonkosten aanvragen bij een omzetdaling van meer dan 20 procent, dit is de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Vanaf 6 mei kun je de NOW 3.3 aanvragen. Je krijgt dan tot maximaal 85 procent van de loonkosten vergoed in de periode april-juni 2021. Lees het artikel voor de voorwaarden.

Ondernemers in getroffen sectoren kunnen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten aanvragen. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van je omzet, bedrijfsgrootte en omzetverlies en kun je voor verschillende periodes aanvragen. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je minimaal 30% omzetverlies draaien ten opzichte van vorig jaar. Tot 18 mei 2021 is de TVL aan te vragen voor het eerste kwartaal van 2021, het loket voor kwartaal twee gaat ook in mei open. Voor die periode kunnen vergoedingen tot 100% van de vaste lasten oplopen.

Ben je zzp'er? Dan kun je financiële bijstand vanuit de Tozo-regeling aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering tot bijstandsniveau of lening. De aanvraag regel je bij je gemeente. Daarbij is sprake van een partnerinkomenstoets.

De TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten en is bedoeld om bijvoorbeeld woonlasten op te vangen als je die niet meer kunt betalen. De regeling is bedoeld voor iedereen van 18 jaar en ouder, ook voor ondernemers, die een groot deel van hun inkomen verloren hebben door corona. De TONK kan aangevraagd worden voor maximaal 6 maanden.

Kredietmaatregelen

Daarnaast is de borgstelling midden- en kleinbedrijf, of BMKB-C-regeling, verruimd. De regeling houdt in dat de overheid garant staat voor een lening die je bij de bank afsluit. Dit kun je aanvragen bij jouw kredietverlener, die dit dan weer bij de overheid aanvraagt. De verruiming houdt in dat de overheid garant staat voor 75% (in plaats van 50%) van je krediet. Een bank zal je dus sneller krediet verlenen. Deze garantie geldt ook voor overbruggingskredieten en rekening courantkrediet tot vier jaar. Het rentepercentage is daarnaast verlaagd van 3,9% naar 2%.

Als grote ondernemer kun je gebruikmaken van de GO-C-regeling en als kleine ondernemer (financiering tot €250.000) kun je terecht bij Qredits. Als start-up of scale-up kun je gebruik maken van de nieuwe regeling Corona-Overbruggingslening (COL). Dit zijn overbruggingskredieten van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's). Meer over kortlopende financiering en alternatieve financieringsmogelijkheden lees je op de Kredietdesk.

Belastingmaatregelen

Ook kun je onder bepaalde voorwaarden het betalen van je belasting uitstellen (inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting). De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Dit kun je in één keer regelen voor al deze belastingen. Lees meer over de belastingmaatregelen

Je rol als werkgever

Werknemers worden nog steeds dringend geadviseerd thuis te werken. Is dat bij jouw organisatie niet mogelijk? MKB-Nederland en diverse andere organisaties maakten een uitgebreidere Handreiking Coronavirus op de werkvloer. Deze bevat een checklist risicobeheersing en informatie over preventiemaatregelen en een bedrijfscontinuïteitsplan. Ook lees je over arbeidsrechtelijke consequenties. 

Ontwikkelingen voor internationale ondernemers

Onderneem je fysiek in het buitenland? Het wordt afgeraden om reizen te maken. Ook zitten enkele landen en gebieden op slot. Op deze kaart op de site van het RIVM kun je wereldwijd de verspreiding volgen. Bekijk ook altijd voor vertrek het reisadvies voor het betreffende land, bijvoorbeeld op de 24/7 Buitenlandse Zaken-app

Een aantal sectoren worden hard getroffen door het virus. Zo ondervindt de transportsector capaciteitsproblemen doordat er minder van en naar China kan worden vervoerd en krijgen industrie en retail te maken met stilgelegde productie in China en dus voorraadproblemen. Ondernemers verhogen hun prijzen als reactie hierop, of gaan op zoek naar nieuwe leveranciers of nieuwe markten. 

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKBSD & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.