Verzekeringen: hoe regelen je collega-ondernemers die?

Zelf rechtstreeks regelen, via de bank of assurantieadviseurs

02 mei 2018 2 minuten

Ondernemen is kansen grijpen en (financiële) risico’s nemen; sommige bewust, andere minder bewust. Om meer grip te krijgen op deze risico’s, kun je een specialist inschakelen.

Dat doen de meeste ondernemers. Zo weten ze zeker dat hun financiële zaken (bankzaken, verzekeringen, administratie en belastingen) goed geregeld worden. Wat doen je collega-ondernemers?

Zelf rechtstreeks met de verzekeraar Je kunt natuurlijk zelf rechtstreeks zaken doen met een verzekeraar. Een kwart van de ondernemers zonder personeel (24%)  kiest voor een zogenaamde direct writer. Nadeel daarvan is dat je veel zelf moeten uitzoeken. Bijvoorbeeld welke verzekeringen je nodig hebt. Dat kost tijd, maar daar staat tegenover dat de meeste direct writers snel en efficiënt werken en soms zelfs voordeliger zijn. 

Net zoals de meeste ondernemers heb je waarschijnlijk ook géén tijd en géén zin om je in je financiën te verdiepen. Ook ontbreekt het je vaak aan de benodigde kennis. Dan luidt het credo: uitbesteden! In dat geval zijn er twee mogelijkheden. Óf je kiest voor een bank óf voor een assurantieadviseur.

Via een bank

23% van de ondernemers zonder personeel sluit zijn verzekeringen af bij een bank. Iedere ondernemer komt automatisch bij een bank terecht. Want om een bedrijf op te zetten, heb je startkapitaal nodig. Hetzelfde geldt voor een zakelijke rekening, want zonder kun je geen zakendoen. Banken spelen daar handig op in door een ‘alles-in-één-oplossing aan te bieden: een lening, een zakelijke rekening, een compleet verzekeringspakket en nuttige informatie en adviezen over het starten van een bedrijf.

Nadeel van banken is dat ze niet 24 uur per dag bereikbaar zijn; lastig als je schade hebt en je direct wilt weten waar je aan toe bent. Ook persoonlijke aandacht laat bij banken nogal eens te wensen over. Vooral de wat kleinere klanten worden snel gezien als een nummer. 

Via een assurantieadviseur?Meer dan de helft van de ondernemers zonder personeel (51%) sluit zijn verzekeringen af via een assurantieadviseur. De nadelen van de bank – beperkte bereikbaarheid en gebrek aan persoonlijke aandacht - zijn vaak redenen waarom ondernemers voor een assurantieadviseur kiezen. Maar er is meer. Ook vertrouwen speelt een belangrijke rol.

Het vertrouwen dat de adviseur díe keuzes maakt die het beste zijn voor het bedrijf, zodat je als ondernemer altijd optimaal verzekerd bent. En het vertrouwen dat je altijd bij je adviseur terechtkunt, ook al is het midden in de nacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van je collega’s een assurantieadviseur in hun eigen regio of zelfs woonplaats kiezen. Ze komen hem dan ook tegen in de supermarkt of op het voetbalveld, wat een vertrouwensrelatie verder bevordert!