Aan alle twijfelende ondernemers: Gewoon doen!

Thomas Geraedts volgde zijn jongensdroom

15 augustus 2013

Thomas Geraedts (37) begon negen maanden geleden aan zijn grote droom: een eigen restaurant.

Bedrijfsnaam: Spelt

Bedrijfsvorm: Eenmanszaak

Opgericht: 2008

Eigenaar: Thomas Geraedts

Aantal werknemers: 3

Omzet: Privé

Werkt: 90 uur per week

Jongensdroom

Van accountmanager bij een mediabedrijf naar eigenaar van zijn eigen restaurant, een hele omslag. Toch is het is altijd al een droom van Thomas geweest om een eigen restaurant te beginnen.  "Dat zeg ik eigenlijk al vanaf dat ik zes jaar oud was. Dit gebeurde uiteindelijk een beetje per toeval. Ik fietste vaak door deze straat en zag dat dit restaurant, dan wel, dan niet open was en ik dacht; laat ik eens gaan kijken. Ik vond het namelijk een erg mooie locatie. Na wat onderhandelen en een akkoord voor een lening van de bank was het van mij. Het ging eigenlijk allemaal heel snel. Het was een sprong in het diepe en ik zat er eigenlijk in voordat ik er erg in had."

Eerlijk eten

Thomas richtte het restaurant naar zijn eigen zin in en besloot dat het ook een soort galerie zou moeten worden. “Omdat we in de kunststraat van Amsterdam zitten, leek het me een leuk idee om werk van fotografen op te hangen aan de wand.” In het gezellige en moderne restaurant Spelt kun je eigenzinnig Nederlands eten. Als eigenaar en chef-kok kookt hij er met uitsluitend verse Nederlandse seizoensproducten. “Vergeten groenten en smaken in een nieuw jasje, eerlijk eten, dat moet het zijn. Ik wil dat gasten honderd procent tevreden de deur weer uitgaan.”

Ondernemer ‘zijn’

"Nu ik negen maanden open ben kan ik eigenlijk wel zeggen dat ik niet overal even goed over nagedacht heb. Ik denk dat je, als je een eigen zaak start, nooit helemaal weet waar je aan begint. Zo heb ik moeite met allerlei onduidelijke regels. Een verzekeringsmaatschappij zou precies op papier hebben moeten staan waar je als restaurant allemaal aan moet voldoen. Dat hebben ze nu niet, waardoor je in het proces allemaal problemen tegenkomt en rekeningen toegestuurd krijgt waar je niet op gerekend hebt. Als je dat soort dingen van tevoren weet, had je die problemen eerder kunnen tackelen."

Kredietcrisis

De kredietcrisis treft ook de horeca. Een week na de opening van Spelt, verschenen in de kranten de eerste berichten over de crisis. Thomas: "Ik denk dus dat ik niet in de meest gunstige tijd ben begonnen. Maar ik kan daar niet veel over zeggen omdat ik geen referentiekader heb van hoe het voor de crisis was." Vooralsnog lukt het hem in elk geval om de tent draaiende te houden. 

Chefkok en eigenaar

"Ik ben een restaurant begonnen omdat ik het zo ontzettend leuk vind om te koken, dat is mijn passie. Daarom vind ik het jammer dat ik zoveel tijd kwijt ben aan de administratie, dat heb ik misschien ook wel een beetje onderschat, er blijft relatief weinig tijd over voor wat ik eigenlijk het allerliefst doe en dat is koken. Ondanks dat ik ontzettend veel uren draai is dit het allerleukste wat ik ooit gedaan heb. Ik sta elke ochtend met een glimlach op en ben de gelukkigste man ter wereld als ik de sleutel van de restaurantdeur opendraai. Het is heerlijk om eigen baas te zijn, alle creativiteit kwijt te kunnen en je eigen pad te bepalen."

Thomas ‘ advies aan alle twijfelende ondernemers: Doen!

Thomas werkte eerst in loondienst voordat hij ondernemer werd. "Ik ben niet meer van plan om ooit nog te stoppen als ondernemer. Ook al zijn er dingen waar je tegen aanloopt, als je je passie volgt komt het goed. Zonder dromen geen toekomst, ik hoop in de toekomst ooit uit te breiden en ik wil tegen iedereen zeggen die ook ideeën heeft in deze richting maar misschien nog een beetje twijfelt: doen!"

Meer inspirerende verhalen van ondernemers lezen?

Neem dan een kijkje in onze rubriek

< Wil jij ook graag in deze rubriek verschijnen en over je bedrijf vertellen?Neem dan contact op met de redactie>