De ondernemende ondernemer

Boek | Martijn Driessen

16 februari 2010

De ondernemende ondernemer is gebaseerd op het uitgebreide promotieonderzoek van Martijn Driessen. Meer dan tien jaar geleden startte hij een onderzoek naar ondernemerschap. Wat is het? Welke eigenschappen heeft een ondernemer nodig om succesvol te zijn?

Basis van het onderzoek is het Ondernemers Competentie Model. Het model bestaat uit vier componenten: motivatie, persoonskenmerken, kwaliteiten en kennis. Dit model wordt helder en makkelijk leesbaar beschreven. Het boek is rijkelijk aangevuld met praktische tips, leuke anekdotes en boeiende verhalen van ondernemers. Zij vertellen eerlijk en openhartig hun verhaal en welke competenties hebben mee of tegengewerkt aan hun succes en falen.

OndernemersvragenIn het boek komen de volgende vragen aan de orde:

  • Komt jouw ondernemersmotivatie van binnenuit, of wordt hij aangewakkerd door gebeurtenissen en motieven van buitenaf?

  • Wat wil je écht?

  • Wat is jouw favoriete denkstijl? Hoe ben je gewend de wereld in te kijken? In welke voorkeur denk jij?

  • Welke eigenschappen passen bij jou en typeren jou? Wat zeggen anderen over jou? Wat is zo duidelijk dat iedereen hetzelfde in jou ziet? Wie ben je werkelijk?

  • Welke kwaliteiten bezit je en welke kwaliteiten wil je nog aanleren om het proces van ondernemen te kunnen starten? Ben je een starter of ben je een afmaker? Wat kun je (steen)goed?

  • Welke kennis heb je nodig? Weet je wat anderen weten en hoe jij aan die kennis kunt komen?

Ben jij een ondernemende ondernemer?Ondernemerschap is het zien en benutten van kansen door middel van een eigen bedrijf of binnen een (groter) bedrijf waarmee je waarde creëert. Voor jezelf en voor je omgeving. Heb je en run je een bedrijf voor eigen rekening en risico dan ben je een ondernemer. Onderneem je vooral om te voorzien in je eigen inkomen en heb je verder ook geen ambitie of doel om te groeien en daarmee ook verantwoordelijk te worden voor het inkomen van anderen, dan ben je een zelfstandig ondernemer.

Heb je daarentegen wel de ambitie om te groeien en meerdere of dezelfde soort zaken op te zetten dan ben je een ondernemende ondernemer. Een entrepreneur. Dit zegt overigens niets over hoe goed je het doet of hoe succesvol je bent. Want of je nu zelfstandig ondernemer of entrepreneur bent, jij bepaalt zelf wanneer je succesvol bent en niemand anders! Het gaat er dan ook niet om of je ondernemer bent, maar of je ondernemend bent. De vraag is dus of jij beschikt over de competentie die nodig is voor het ondernemerschap.