Wat is de Erkenning van Verworven Competenties (EVC)?

Leg kennis en ervaring vast met een ervaringscertificaat

17 september 2012

Met een Ervaringscertificaat breng je kennis en ervaring van je medewerkers in kaart. Vaardigheden worden zo erkend aan de hand van landelijke standaarden. Zo weet je op welk niveau je werknemers functioneren.

Ervaringscertificaat is een andere term voor de Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Dit certificaat maakt zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen de werknemer al heeft. Alles wat de (nieuwe) werknemer op school, in zijn werk of privéleven heeft geleerd, wordt beoordeeld en erkend. Dit kunnen ook kwaliteiten zijn die hij niet met diploma’s kan aantonen. Deze informatie wordt op een gestructureerde wijze verzameld en vastgelegd in een ervaringscertificaat.

Landelijke standaarden

Voor het EVC wordt de kennis en ervaring van een werknemer vergeleken met een landelijke standaard zoals die in het mbo, hbo of binnen de branche wordt gebruikt. Je weet daardoor precies op welk niveau je werknemers kunnen functioneren. En wie weet blijken je medewerkers veel meer in huis te hebben dan gedacht. Het EVC wordt opgesteld door erkende aanbieders. Zij beoordelen de vaardigheden aan de hand van de relevante standaarden.

Nut binnen bedrijf

Handig aan een Ervaringscertificaat is dat medewerkers met dit document vrijstelling kunnen krijgen voor een deel van een vervolgopleiding. Daarmee krijg je in een kortere tijd, een beter opgeleide werknemer. Zo kunnen ze meer taken aan, of flexibeler werken.

Ervaringsprofiel

Een zwaar beoordelingstraject is niet altijd nodig. Daarom is er naast een Ervaringscertificaat, waarbij de beoordeling verplicht is, ook een Ervaringsprofiel (EVP) ontwikkeld. Dit is een beknopte variant van het ervaringscertificaat.

Het inventariseren en herkennen van eigen competenties is voor medewerkers vaak al een grote stap vooruit. Doordat de medewerker onder deskundige begeleiding zijn eigen porfolio samenstelt, krijgt hij inzicht in zijn eigen kennen en kunnen. Bij re-integratie of het zoeken naar een andere baan is dit profiel vaak voldoende.

Kosten

De kosten voor een Ervaringsprofiel kunnen variëren, maar liggen rond de € 600,- per traject. Het Ervaringscertificaat kost tussen de € 750 - € 1500. Voor medewerkers die op zoek moeten naar een nieuwe baan vergoedt het UWV in veel gevallen een (deel van) de kosten voor het maken van een Ervaringscertificaat of een Ervaringsprofiel. Voor het aanvragen van deze vergoeding kun je contact opnemen met een UWV-vestigingindebuurt. Als de EVP-kandidaat binnen de doelgroep valt, dan worden de kosten tot maximaal € 600,- betaald door het UWV. Bij het EVC wordt maximaal € 1300,- vergoed.

Aanbieders

Er zijn ruim honderd geregistreerde EVC-aanbieders die een Ervaringscertificaat of Ervaringsprofiel kunnen opstellen. Zij werken allemaal volgens de Kwaliteitscode EVC. De aanbieders zijn opgenomen in het EVC-register.

Online tips en tools om van te leren!

Wil je meteen aan de slag om meer uit je personeel te halen? De deelnemende brancheorganisaties hebben een aantal handige tips en tools online staan die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld over het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelings Plan, het voeren van een functioneringsgesprek, de fiscale voordelen van scholing en nog veel meer! Alle tools op een rijtje.