Politieke standpunten ondernemerschap weinig verschillend

Partijen geïnterviewd voor e-book 'De motor van de economie'

11 september 2012

Hoe verdeeld zijn de politieke partijen over ondernemerschap? In het e-book 'De motor van de economie' worden woordvoerders van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP, SP en VVD hierover geïnterviewd.

Uit deze interviews blijkt dat de verschillen in standpunten over ondernemersschap slecht accentverschillen zijn. 

De schrijvers van het e-book Sjoerd Hauptmeijer en Mario van Vliet interviewden de woordvoerders 'ondernemerschap' van de grote fracties in de Tweede Kamer over hun visie op ondernemerschap. De vragen luidden: "Hoe stimuleert uw partij het succes van ondernemers?” Wat valt er voor ondernemers te kiezen?". "Helpt bijvoorbeeld de SP ondernemend Nederland op dezelfde manier als de VVD?" 

Verrassend

Uit de antwoorden blijkt dat het in veel standpunten over accentverschillen gaat. Zo wil het CDA meer overleg met het maatschappelijke middenveld, wil GroenLinks subsidies aan energievervuilers overhevelen naar de arbeidsmarkt en wil VVD toch net iets minder overheidsbemoeienis dan alle andere partijen.

Goed ondernemersklimaat

Ook komt naar voren dat de meeste partijen de administratieve rompslomp willlen verminderen en innovatie willen stimuleren. Aanbestedingsregels en de kredietfaciliteiten moeten volgens veel partijen worden versoepeld. Samengevat moet de overheid ervoor zorgen dat er een goed ondernemersklimaat is. 

Downloaden

Geïnteresseerd in 'De motor van de economie'? De visies van de politieke partijen zijn beknopt weergegeven in het pamflet dat gratis is te downloaden op Ondernemenin2020.nl.

Schrijvers

Sjoerd Hauptmeijer en Mario van Vliet zijn ondernemers. Hauptmeijer is mede-eigenaar van reclamebureau TeamBottomLine en Van Vliet is eigenaar van communicatiebureau Mocca. Samen schreven zij eerder het boek ‘Ondernemen in 2020 in Den Haag'.

Wie kies jij?

Ben je er nog niet uit welke partij het beste bij jou past? MKB Servicedesk zette de standpunten van de grootste politieke partijen op een rij. De verkiezingswijzer De Ondernemersstem biedt je ook hulp in het verkiezingsdoolhof. Aan de hand van vijftien stellingen over relevante onderwerpen zoals Europa, belastingen en innovatie, vergelijk je de programma’s van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.