Weblog Biesheuvel: Eerste deal na lange vlucht

Deel 2 weblog Hans Biesheuvel op Missie Brazilië

19 november 2012

Voorzitter van MKB-Nederland, Hans Biesheuvel, maakt deel uit van de Nederlandse afvaardiging tijdens de economische handelsmissie naar Brazilië. Deel 2 van zijn weblog.

Na een lange vlucht kwamen we zondagavond laat aan in Brasilia. Na een kort interview met Radio 1 dus meteen naar bed. De reis was weliswaar lang, maar comfortabel en nuttig.

Dik dossier

We vliegen samen met de mensen die deel uitmaken van het gevolg van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima. Ook minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel maakt hier deel van uit en de vlucht is lang genoeg voor uitgebreide gesprekken.

Als ondernemer houd ik niet van dikke dossiers, maar het dossier dat voor deze missie is voorbereid bevat veel nuttige informatie over het land, de onderwerpen die hier spelen en de zaken die we willen gaan doen. Het land heeft weliswaar zijn problemen op het vlak van bureaucratie en protectionisme, maar het biedt ook grote kansen: een markt van bijna 200 miljoen inwoners, waarvan de levensstandaard de laatste jaren gelukkig steeds beter wordt. Daarnaast bieden een aantal belangrijke sportevenementen, het Wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016, nog de nodige kansen. Zo hoop ik dat onze Jacqueline van der Weijde van Limeta, die haar vlaggenmasten gaat proberen te verkopen, een voet tussen de deur krijgt.

Sectoren vertegenwoordigd

We gaan op reis met circa 175 bedrijven, hoofdzakelijk afkomstig uit het MKB. Deze bedrijven vertegenwoordigen verschillende sectoren die hopen goede zaken te kunnen gaan doen in Brazilië.

De missie richt zich vooral op de sectoren stadionlevernaciers en beveiliging, agrofood, jachtbouw, luchtvaart, architectuur en design, afvalmanagement en de metaal- en technologiesector. Al deze sectoren hebben hier de komende dagen hun eigen programma, met bedrijfsbezoeken, informatieve bijeenkomsten en matchmaking. Wij zullen bij ieder sectoren een onderdeel van hun programma bijwonen.

Gesprekken in Brasilia

Maar eerst hebben we vandaag een aantal gesprekken en bijeenkomsten in de gouvernementele hoofdstad van Brazilië, Brasilia. We spreken met o.a. de ministeries van Industrie en Landbouw en de kabinetschef van president Roussef. We stellen hier heel concrete punten voor het bedrijfsleven aan de orde, bv over de import van appelen en peren. We zijn blij met de toezegging die wordt gedaan op het vlak van de de inspectie van de zuivelsector. Dit zal de handel voor deze sector in de toekomst gemakkelijker maken.

Daarna gaan we naar onze collega's in Brazilie: SEBRAE is de counterpart van MKB Nederland en CNI van VNO-NCW. We tekenen hier een overeenkomst waarin we afspreken minstens 1 keer per jaar een bijeenkomst te organiseren tussen ondernemers van Braziliaanse zijde en die in Nederland. We verwachten daardoor de onderlinge handel een stevige boost te kunnen geven.

Onderwijs

Na afloop, ga ik met de minister en staatsecretaris Sander Dekker van Onderwijs mee naar een bijeenkomst over onderwijs. Op het eerste zicht misschien niet meteen relevant, maar dat is schijn. Als wij ervoor kunnen zorgen dat we vele Braziliaanse studenten naar Nederland kunnen halen voor een studie, leiden we op termijn de beste ambassadeurs voor Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven op. Na afloop stappen we weer op het vliegtuig. We gaan naar Ribeiro Preto, belangrijk voor onze agrosector.