Ondernemers verwachten veel meer omzet

Royale groei voor vierde kwartaal verwacht

06 september 2018 1 minuten

Ondernemers zien lichtpuntjes in de economie en verwachten dat hun omzet in het vierde kwartaal met 11,4 procent gaat groeien, blijkt uit de conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel. Het is voor het eerst in jaren dat ondernemers zo positief zijn over de toekomst.

In dit artikel

Uit het onderzoek blijkt ook dat het derde kwartaal van 2013 minder negatief was voor ondernemers dan zij eerder hadden voorzien. De omzet kromp minder hard (-4,9 procent) dan zij vreesden (-11,7 procent), en ook de afname van werkgelegenheid en winst vielen mee.

Export

De exportgroei was met 5,8 procent beter dan verwacht (1,4 procent) en voor het vierde kwartaal verwachten nog meer ondernemers groei van de omzet uit hun export. Het enige negatieve punt uit de enquête zijn de investeringen. Die zakten terug ten opzichte van het tweede kwartaal. 

Over het algemeen zijn er nog wel meer ondernemers negatief over de economische toekomst dan positief, maar dit zijn er wel een stuk minder dan vorig jaar. Kwam het percentage positieve ondernemers min het aantal negatieve ondernemers vorig jaar nog op -33 uit, nu is dit -7.  "De stemming vindt langzaam de weg naar boven terug", concludeert de Kamer van Koophandel.

Recessie

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ondersteunen de positieve verwachtingen van de ondernemers. De recessie is officieel voorbij dankzij 0,1 procent economische groei in het derde kwartaal en het consumentenvertrouwen neemt toe. 

Auteur

Marlou Visser