Vrouwen bedingen betere prijs bij bedrijfsovername

Bedrijf met vrouwelijke bestuurders goedkoper uit

25 april 2017 1 minuten

Hoe meer vrouwen er in de raad van bestuur van een bedrijf zitten, des te lager wordt de prijs die zij betalen voor de overname van een andere zaak. Dat blijkt uit Canadees onderzoek. Hoe meer vrouwen in het bestuur, des te scherper werd de prijs waarvoor zij bedrijven konden overnemen.

Per vrouwelijk bestuurslid kost een succesvolle overname 15,4 procent minder, berekenen de Canadese onderzoekers van de  UBC’s Sauder School of Business. Tussen 1997en 2009 analyseerden zij 458 pogingen tot overname of fusie van Amerikaanse grote bedrijven.

Oog voor rendement

De meeste onderzochte bedrijven hadden maar één vrouwelijke bestuurder, maar zij had veel invloed op de kosten van een overname of fusie. Dit zou komen doordat vrouwen het belang van aandeelhouders beter in het oog houden dan mannen, die soms de neiging hebben een imperium te willen bouwen. Vrouwen letten meer op rendement.

Het aantal biedingen dat een bedrijf doet op een ander bedrijf, daalt alleen al met 7,6 procent per vrouw in het bestuur. Overnames en fusies voegen doorgaans weinig waarde toe voor de aandeelhouders van een bedrijf, blijkt uit eerder onderzoek. Aandeelhouders hebben er volgens het onderzoek dus belang bij dat er vrouwelijke bestuurders worden aangesteld, die minder happig zijn op fusies en overnames.

Auteur

Marlou Visser