Wat België, Polen en groei met elkaar te maken hebben...

Blog Patty Sjerps | Tijd, geld, geduld en lef

01 december 2017

"Groei komt nog vooral van export", kopte De Volkskrant deze week. Het CBS is het er roerend mee eens: "Vooral daardoor groeit de economie dit jaar naar verwachting met 0,75 procent en volgend jaar met 1,25 procent". Beste mkb-ondernemer: onderneem jij al over de grens? Als banenmotor van de Nederlandse economie moeten we ons best doen om deze voorspelde groei waar te maken!

En ja, voor internationale ambities is tijd, geld en geduld nodig. En lef, want je moet durven, zeggen de ondernemers die ik spreek voor een nieuwe business guide België die ik aan het maken ben. Van hen heb ik al veel mooie ondernemersverhalen gehoord. Ook kom ik veelbelovende cijfers tegen. Ons buurland is onze belangrijkste handelspartner na Duitsland, we exporteerden naar België in 2013 iets meer dan 49 miljard euro aan goederen. En we importeerden voor 37,1 miljard euro (bron: CBS). En dan heb ik het nog niet eens over diensten. Hoe dichtbij wil je het hebben? Ik zeg niet dat het makkelijk is om de sprong naar België te maken, maar een ding is zeker: aan de afstand kan het niet liggen. En wie weet, kun je meeliften op hopelijk het succes van de rode duivels. Stiekem heb ik al nagedacht over een derby van de lage landen op het WK.... (en ja, veel verstand van voetbal heb ik niet ;.) 

Internationale droom

Onze uitgever en ondernemer Willem Overbosch droomt al jaren van internationale expansie. Het heeft wat tijd en geduld gekost, maar nu staan we voor een megakans: wij gaan met ons bedrijf de grens over! Naar Polen, mee met de economische missie en het gecombineerde staatsbezoek. Om te verkennen hoe wij met de Dutch Network Group voet aan wal kunnen krijgen in Polen. Maar zeker ook om jullie te inspireren om zaken te gaan doen in het buitenland. We doen volgende week live-verslag en bieden zo een inkijkje in het handelsmissie-gebeuren. Onze knaloranje MKBuzz volgt de missie op de voet. Tijdens de wedstrijd Nederland-Chili zal de oranje MKBuzz prominent aanwezig zijn in Warschau. Wij zijn immers al sinds jaren oranjefan :)

Oranjekoorts geeft boost aan economie?

Het succes van "ons" oranje zorgt nu al voor groei van de economie. Als ik de zogenaamde tompoes-index mag geloven. Ik denk overigens wel dat de positieve vibe die de oranjekoorts meestal met zich meebrengt, invloed kan hebben op groei. Laat je meeslepen, doe je voordeel en durf op kansen in te springen. Had je al plannen voor ondernemen over de grens? Neem eens een kijkje op verovernieuwemarkten.nl. Wie weet geven we je net dat zetje dat nodig is om de sprong te wagen!

ps Begin juli is de nieuwste business guide Belgie kosteloos beschikbaar in MijnMKB. Alvast een voorproefje... Welke cover spreekt jou het meeste aan? Laat het me weten: patty@mkbservicedesk.nl

Auteur

Patty Sjerps