Wanneer geldt een proeftijd van 2 maanden?

Een uitleg voor werkgevers

31 juli 2020

De proeftijd is een ideale manier om erachter te komen of je nieuwe medewerker wel echt zo goed matcht met je bedrijf als je dacht. De lengte van de proeftijd kan wel verschillen. Wanneer reken je 2 maanden proeftijd?

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Geef je nieuwe medewerkers een warm welkom

De maximale proeftijd hangt af van het soort dienstverband dat je aangaat met de nieuwe medewerker. Zo kun je kiezen tussen twee vormen:

  • Een tijdelijk contract (voor bepaalde tijd)

  • Een vast contract (voor onbepaalde tijd) 

Bij een tijdelijk contract wordt ook onderscheid gemaakt tussen een dienstverband voor maximaal zes maanden, voor zes maanden tot twee jaar, twee jaar of langer en een contract zonder einddatum.

Wanneer twee maanden proeftijd?

Een proeftijd van 2 maanden geldt bij een vast dienstverband, of een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer. Je gaat dan namelijk een samenwerking aan van zo’n lange periode, dat het prettig is om allebei goed te onderzoeken of het dienstverband bevalt.

In de praktijk kan iemand zich namelijk heel anders gedragen dan in een sollicitatiegesprek. Ook kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de medewerker niet lekker in de groep ligt. In deze 2 maanden proeftijd, mag je op elk moment opzeggen.

Uiteraard kan het ook gebeuren dat je medewerker zich niet helemaal op zijn of haar gemak voelt binnen je bedrijf. Dit kan voor je werknemer een reden zijn om zelf het contract op te zeggen. Ook in dit geval is dit op elk moment binnen de proeftijd van 2 maanden mogelijk.

Wanneer één maand proeftijd?

Je hebt niet altijd te maken met een proeftijd van 2 maanden. In deze twee situaties is de proeftijd maximaal één maand:

  • Een tijdelijk contract zonder einddatum

  • Een tijdelijk contract tussen de 6 maanden en twee jaar

Uitzonderingen op de regel

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel, waarbij geen één of twee maanden proeftijd geldt. Zo kunnen er bij tijdelijke contracten andere regels in de cao worden vastgelegd. Ook kan het voorkomen dat er een regeling wordt ingevoerd door de gemeente. Controleer dit dus altijd van tevoren.

Belangrijk: Is het tijdelijk contract maar voor zes maanden of korter? Dan mag je helemaal geen proeftijd afspreken.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.