Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract

Column Nieky van Vlerken | Voorkom boetes en extra kosten
Stel, je wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de WWZ (maximaal 3 contracten in 2 jaar). De redenen kunnen divers zijn; past niet in het team, geen werk meer, mismatch bij de aanname (zonde, is vaak echt te voorkomen), etc. Enkele aandachtspunten.
Liever leesbare arbeidscontracten?
Klik hier
Gebruik de arbeidscontractgenerator
Lees verder
Maak een juridisch gecheckt contract
Klik hier
Gebruik de arbeidscontractgenerator
Lees verder

Informeer medewerker op tijd

Stel nu dat de medewerker te horen krijgt dat zijn contract niet wordt verlengd. Tegenwoordig MOET je dit minimaal een maand voorafgaand aan de beëindigingdatum vertellen. Dat is een feit. Tenzij je een boete wil betalen natuurlijk. En ja, dat is niet altijd goed voor de arbeidsmotivatie, want het is geen goed nieuws en kan een behoorlijke impact hebben op de betreffende medewerker. Stel hij is zo boos, dat hij zich ziekmeldt. Het gebeurt dagelijks in de praktijk. Of…..de medewerker wordt angstig en onzeker over zijn toekomst en toevallig zat hij al tegen een burn out aan vanwege privézaken. Hij meldt zich ziek. Zo zijn er talloze andere situaties te bedenken dat iemand zich ziekmeldt (meestal betreft het dan ook situationele arbeidsongeschiktheid, dus direct in relatie tot het werk en/of werkomstandigheden).
 

Extra kosten bij ziekte

Een medewerker met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaat, betekent hoge extra kosten. En veel ondernemers zijn zich daar nog steeds niet van bewust. Dit kan zelfs oplopen tot 12 jaar (ziektewet en WGA).
Dus: wees hier alert op als ondernemer. Desnoods vraag je samen met de medewerker de WW-uitkering aan, zodat je zeker weet dat dit geregeld is. En: let op de nawerkingperiode: deze bedraagt 28 dagen na uitdiensttreding. Als de medewerker in die periode alsnog ziek wordt, is de ondernemer nog steeds verantwoordelijk voor het herstel. Lastig te controleren natuurlijk, want de medewerker is dus al uit dienst. Tja, het wordt de ondernemers niet makkelijk gemaakt zeg!
 

Tips

Laat de medewerker  ervoor tekenen dat hij direct een WW-uitkering aanvraagt, desnoods doe je dat samen. Laat hem er dan ook voor tekenen dat hij verplicht is om het te melden als hij toch ziek is geworden tijdens de nawerkingperiode. Tot slot: voorkom deze situatie zo veel mogelijk, door op voorhand al in te schatten hoe de medewerker zal reageren op het slechte nieuws en maak het bespreekbaar. Dat werkt echt. Uiteindelijk is het voor de medewerker zelf ook niet de oplossing en betreft het soms gewoon  een paniekactie of een vorm van "wraak".  Zonde.

Bespaar op personeelskosten in 2015

Over de wet Werk en Zekerheid, transitievergoeding en ketenregeling
Hoe kun je je personeelskosten beperken in 2015? Onafhankelijk HR-adviseur Nieky van Vlerken noemt de aandachtspunten rond de wet Werk en Zekerheid, de transitievergoeding en de ketenregeling. Want per 1 juli 2015 mag je bijvoorbeeld minder tijdelijke contracten aanbieden en heb je meer beperkingen rond het inschakelen van flexwerkers. Hoe zit dat precies? Bekijk de video.
bespaar-personeelskosten-2015-181214171433.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten