Ecologie zit in onze genen

Al generaties besef van de SDG's

19 oktober 2018

Haar opa constateerde het zo'n 50 jaar geleden al: duurzaamheid heeft de toekomst. De aardappelteler zag de chemische middelen die gebruikt werden op het lang en voorspelde dat dit niet goed kon gaan. Hij richtte ECOstyle op, dat natuurlijke producten voor bodemplanten en dier ontwikkelt en vermarkt, en waarbij biodiversiteit het uitgangspunt is. Jeanine de Vries heeft het inmiddels overgenomen van haar opa, maar werkt nog net zo hard aan die duurzaamheid.

Het was haar opa die zo’n vijftig jaar geleden constateerde dat duurzaamheid de toekomst heeft. Hij – aardappelteler van huis uit - zag de chemische middelen die gebruikt werden op het land, op de gewassen, zo de bodem in gaan. ‘Dat kan niet goed gaan’, moet hij hebben gedacht, ‘dit is niet de manier om met de wereld om te gaan’. Hij richtte ECOstyle op dat natuurlijke producten voor bodemplanten en dier ontwikkelt en vermarkt, en waarbij biodiversiteit het uitgangspunt is. “In 1967 was duurzaamheid nog geen issue en werd het gebruik van chemische middelen nog niet als een probleem gezien”, vertelt Jeanine de Vries-Zwart. “Nu wel en het is mooi om te zien dat de Sustainable Development Goals ervoor zorgen dat andere bedrijven er nu net zo naar kijken als wij. Die doelstellingen sluiten naadloos aan op wat wij allang deden.”

Het zit in de genen

Alles waar ECOstyle voor staat en in gelooft - het versterken van de kringloop, de kracht van de natuur, ecologie, biodiversiteit, duurzaamheid, zorg voor elkaar en zorgvuldig omgaan met het milieu – zit in de genen van de familie Zwart. “Ik weet niet beter. Zo ben ik opgevoed, opgegroeid. Die drive zit er gewoon in. Het kan anders, beter, dus waarom zou je dat niet doen? Via ECOstyle wil ik de gedachte, de filosofie van mijn opa en mijn vader voortzetten.”

ECOstyle voelt zich vooral thuis in de doelen rondom het klimaat en leven op het land. “Wij werken hier aan een beter ecosysteem en behoud van biodiversiteit. Maar ook in het idee van  partnerschappen kunnen we ons heel goed vinden.” Ook dat is zo gegroeid. Haar opa bedacht producten om minder chemische middelen de wereld in te helpen. “Wij kijken nu ook naar hoe we met partnerschappen kennis kunnen delen en kunnen samenbrengen om tot nieuwe ideeën en concepten te komen”, zegt De Vries-Zwart. “Als bedrijf alleen red je dat niet, en dat moet je ook niet willen. Het idee is toch om de wereld beter te maken? Dat lukt alleen als je het samen doet, dan is je bereik vele malen groter. Wereldwijd, dat moet het gezamenlijke doel zijn.”

Naam: Jeanine de Vries-Zwart

Leeftijd: 41 jaar

Functie: mede-eigenaar en directielid

Bedrijfsnaam: ECOstyle

Oprichtingsjaar: 1967

Vestigingsplaats: Oosterwolde (NL)

Core business: Ontwikkelen en vermarkten van natuurlijke producten voor bodemplanten en dier

Aantal werknemers: 50 voor ECOstyle, in totaal 100 voor de ECOstyle- groep

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het SDG katern, een initiatief van de regiokantoren van VNO-NCW, MVO Nederland, SDG Charter, UN Global Compact NL en de DSGC)

Fotocredits: Sjors Massar