Onze voetafdruk wordt steeds kleiner

Onder andere door het duurzaamste kantoor ter wereld

19 oktober 2018

Familiebedrijf Geelen Counterflow in Haelen maakt grote drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie. Die verbruiken evenveel aardgas als vijfhonderd tot duizend gezinnen. Dat knaagt al een tijdje bij directeur Sander Geelen, die als wereldzeiler van nabij heeft gezien hoe door menselijk ingrijpen milieu en klimaat veranderen.

“We hebben de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties hier niet op het prikbord hangen. Maar ze passen in onze strategie: we willen de beste drogers en koelers maken en streven daarbij naar honderd procent duurzaam. Intern rapporteren we over onze ecologische voetafdruk: energieverbruik, zelf opgewekte energie en CO2-uitstoot. En dat gaat de goede kant op.”

Het duurzaamste kantoor ter wereld

VN-doel 12 gaat over duurzame consumptie en productie. Geelen: “Dat proberen we hier zo circulair mogelijk te doen. We hebben het duurzaamste kantoor ter wereld, dat vijftig procent meer energie opwekt dan verbruikt. Het is optimaal geïsoleerd en wekt energie op met zonnepanelen, aardwarmte en zonnecollectoren. Het pand heeft met 99,94 procent de hoogste BREEAM-score voor duurzaamheid en gezondheid.” Ook de fabriek wordt steeds duurzamer: “Op de fabriekshal liggen 2500 zonnepanelen, de gasverwarming gaan we vervangen door warmtepompen, en er komt een nieuwe hal bij met een lange zonnegevel.”

'Bedrijfskundig is dit de juiste oplossing'.

Duurzaamheidsdoel 13 van de VN gaat over het aanpakken van klimaatverandering. “Vooral op dat punt kunnen we veel impact hebben omdat we hier zeer energie-intensieve gasgestookte drogers maken.” Geelen Counterflow heeft een elektrische droger ontwikkeld die 65 procent energie bespaart vergeleken met zijn gasgestookte voorganger. En als groene stroom wordt gebruikt, is de CO2-uitstoot zelfs 99 procent lager. De droger werkt met warmtepompen die water van 120 graden kunnen genereren, en die na het drogen van de voedingsmiddelen energie terugwinnen uit de lucht. Bovendien kan 65 procent van het tijdens het proces verdampte water worden opgevangen en hergebruikt, het gaat om meer dan duizend liter per uur. Sander Geelen: “Door de drogers radicaal te verduurzamen kun je wezenlijk vooruitgang boeken. Maar er is ook een economisch motief. Schone energiebronnen worden waarschijnlijk veel goedkoper dan fossiele. Daarom kunnen we niet op de oude voet machines blijven produceren. Bedrijfskundig is dit de juiste oplossing op termijn.”

Naam: Sander Geelen

Leeftijd: 51

Functie: Algemeen Directeur

Bedrijfsnaam: Geelen Counterflow

Oprichtingsjaar: 1980

Vestigingsplaatsen: Haelen, USA,

Argentinië, China, Vietnam

Aantal werknemers: 120

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het SDG katern, een initiatief van de regiokantoren van VNO-NCW, MVO Nederland, SDG Charter, UN Global Compact NL en de DSGC)

Fotocredits: Sjors Massar