MKB'ers hebben meer aandacht voor verantwoord ondernemen

Enno Masurel: duurzaamheid in MKB bespreekbaar

13 november 2013

Steeds meer mkb`ers krijgen aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Mvo omvat meer dan milieuvriendelijk of minder milieubelastend werken. Enno Masurel, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, legt uit dat het gaat om de balans tussen de drie p`s: people, planet en profit.

Duurzaamheid loont

Hij signaleert dat duurzaamheid in het mkb bespreekbaarder is geworden. Het kan volgens Masurel ook lonend zijn om je als mkb-bedrijf te profileren als maatschappelijk georiënteerd. Menig bedrijf weet echter niet hoe dat moet worden aangepakt.

Behoefte

Masurel constateert dat er behoefte is aan concrete tools waarmee mvo wordt teruggebracht tot praktische proporties. Bijvoorbeeld één allesoverstijgende scan, waarmee ondernemers in een oogopslag zien waar ze op duurzaamheidsgebied staan.

Wegwijzer

Het ministerie van Economische Zaken heeft MVO Nederland opgericht, een wegwijzer op het gebied van mvo voor ondernemend Nederland. Directeur Willem Lageweg signaleert dat banken steeds kritischer worden op duurzaamheid- en mvo-gerelateerde zaken. Ze gaan mvo-risico`s formuleren, waardoor het voor bedrijven die bijvoorbeeld opereren in een milieuvervuilend segment lastiger wordt om krediet los te krijgen.

Meer weten

Wil je meer weten hoe je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen? Lees dan dit artikel.

Bron: MKBnet/Ondernemen!