Mkb doet nauwelijks aan duurzaam ondernemen

Belastingvoordeel voorwaarde voor 'groen' beleid

09 augustus 2011

Mkb-bedrijven in Nederland doen nog weinig aan duurzaam ondernemen. Slechts een kwart investeert in een groener beleid. Volgens de bedrijven zou een duidelijk belastingvoordeel ervoor kunnen zorgen dat er meer groene investeringen worden gedaan.

66 procent van de Nederlandse bedrijven vindt dat de overheid een duidelijk belastingvoordeel tegenover een duurzaam beleid moet zetten. Met het geld dat de bedrijven daarmee overhouden, kunnen ze meer energiezuinige of koolzuurarme apparatuur aanschaffen.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) wel meer bezig zijn met duurzaam ondernemen. Zo'n 74 procent investeert in milieuvriendelijke apparatuur.

Simpele maatregelen, groen gemak

Kleine bedrijven blijken dus nog niet echt warm te lopen voor een milieuvriendelijker beleid. En dat terwijl het jou als ondernemer juist een hoop kan opleveren. Daarvoor hoef je heus geen grote investeringen te doen (kan natuurlijk wel), want met kleine aanpassingen kan je al een hoop besparen. Vraag je werknemers bijvoorbeeld om bewuster met de stroom in het bedrijf om te gaan, zet apparaten die je niet gebruikt uit in plaats van op stand-by of stap over op groene stroom.

Controleer je energierekening

Het blijkt dat energieleveranciers nogal eens fouten maken. Het loont daarom zeker om je energierekening goed onder de loep te nemen. Dit kan je zo honderden of duizenden euro's besparen. In dit artikel staan de belangrijkste punten waarop je je rekening kan controleren.

Lees meer over energie besparen op onze Energiedesk

Doe nu de verlichtingsscan en kijk hoe jij kunt besparen op je verlichtingskosten!

Auteur

Liesbeth Meenink