Al 93 jaar duurzaam ondernemen

Duurzaamheid als bijvangst: winnaar MVO Award vertelt

06 september 2018

Het Wijchense installatiebedrijf Modderkolk wint de MVO Award 2014: een prijs van de Stichting Maatschappelijke Meerwaarde. Modderkolk ziet duurzaam ondernemen al jaren als een efficiënte manier van werken.

Whitepaper Geld verdienen met energie

E-book Eerste hulp bij Groeien

“Onze focus ligt eigenlijk helemaal niet op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik wil mijn bedrijf gewoon goed leiden. De aanpak die we hanteren past blijkbaar bij duurzaam ondernemen” zegt De Luij, eigenaar van familiebedrijf Modderkolk. Onder het motto De Kunst van Techniek betrekt Modderkolk leveranciers, klanten en medewerkers bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door processen goed met elkaar af te stemmen, maakt de hele keten optimaal gebruik van tijd, geld en energiebronnen. “Modderkolk bestaat 93 jaar en voor zover ik weet, werkte mijn vader met dezelfde uitgangspunten,” vertelt De Luij.

Bedrijfsprocessen

Bij Modderkolk werken kleine teams rondom klanten. Die klanten worden betrokken bij de planning, waardoor het bedrijf 95 procent van de projecten binnen budget en op tijd kan opleveren. Waar nodig geeft Modderkolk klanten en leveranciers extra ondersteuning om bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen.

“Het is een dagelijkse bezigheid,” vertelt De Luij. “Eens in de zoveel tijd komen leveranciers en klanten bij elkaar. Wij vertellen hoe we werken en maken samen een planning. Die planning evalueren we dagelijks. Dat duurt maar tien minuten, maar levert veel op.”

Een nieuwe manier van werken vergt een nieuwe manier van denken. Dat is volgens De Luij het moeilijkst: “Mensen zijn gauw geneigd om terug te vallen in oude gewoontes. Door vaak te evalueren en dagelijks met elkaar te praten, proberen we dit te voorkomen.”

Goed voor mens en natuur

Volgens De Luij leidt een goede planning tot "minder stress en meer welbevinden bij iedereen”. Daarnaast gaan medewerkers binnen het bedrijf ook efficiënt om met energiebronnen. Zo maakt Modderkolk minder kosten en veroorzaakt het bedrijf minder schade aan de planeet. Het bedrijf gebruikt LED-verlichting en verspilt zo min mogelijk papier. De chauffeurs volgden een cursus zuinig rijden om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Deze duurzame manier van werken loont. Het installatiebedrijf groeit en is steeds op zoek naar nieuwe mensen. In het eerste kwartaal van 2014 creëerde Modderkolk al 12 nieuwe werkplekken.

Bedrijfsschool

Om het algehele tekort aan technisch personeel op te lossen, opende Modderkolk samen met het ROC een eigen bedrijfsschool. Hier kunnen mensen van buitenaf instromen en krijgen huidige werknemers bijscholing.

Volgens de Stichting Maatschappelijke Meerwaarde verdient Modderkolk de MVO Award omdat het bedrijf ook andere ondernemers in de keten betrekt. De tweede en derde prijs gingen naar het Wijchense bedrijf Belko en het Nijmeegse bedrijf Velocity. “Ook voor deze bedrijven is MVO dé basis voor alles wat zij doen”, schrijft de Stichting. “Betrokkenheid en gedrevenheid op de drie bekende P's van MVO: People, Planet en Profit, kenmerkt alle drie de bevlogen ondernemers.”

Auteur

Claartje Vogel