BV oprichten

Een BV oprichten, wat is een BV precies?

27 juni 2017

Een BV staat voor besloten vennootschap. Het is een bedrijf/rechtsvorm waarvan het kapitaal verdeeld is in aandelen. De aandelen staan op naam en zijn niet zonder toestemming van andere aandeelhouders te verkopen, vandaar de benaming besloten vennootschap.

BV laten oprichten?

Bij een NV, naamloze vennootschap, staan de aandelen niet op naam en zijn de aandelen wel gewoon te verhandelen, bijvoorbeeld op een effectenbeurs. Bij een BV oprichten kan door de aandeelhouders zelf worden bepaald hoe er met de verkoop van aandelen wordt omgegaan. In het algemeen wordt bij een BV oprichten afgesproken dat alle aandeelhouders de nieuwe aandeelhouder moeten goedkeuren. De reden waarom de meeste mensen een BV oprichten i.p.v. een andere rechtsvorm is omdat je bij een BV niet privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden van het bedrijf.

Een BV oprichten, hoe gaat dat in zijn werk?

Een BV oprichting is niet meer zo moeilijk als vroeger, vroeger moest men bij oprichting van een BV oprichten altijd 18.000 euro in kas storten en verschillende onderzoeken en verklaringen inleveren. Tegenwoordig kan je via de notaris met een storting van minimaal 1 cent, fysiek of in natura, een BV oprichten. De notaris regelt vaak zelf de inschrijving bij het handelsregister. Nog voordat de BV werkelijk is opgericht kun je al zaken doen. Je dient dan echter wel jouw zakenpartners te vertellen dat je een BV in oprichting bent. Buiten het oprichten en inschrijven van de BV is het belangrijk dat je voordat je een BV opricht wel eerst alle zaken goed regelt. Het maken van een goed ondernemingsplan is een mooie start voor een bedrijf. Het maken van een ondernemingsplan dwingt je van te voren goed na te denken over verschillende dingen in het bedrijf en in de toekomst van het bedrijf. Marketing, financiën en personeelszaken zijn bijvoorbeeld onderdelen die in het ondernemersplan te vinden zijn. Een BV oprichten en succesvol maken wordt op deze manier een stuk makkelijker.

Een BV oprichten, wie is er aansprakelijk?

In principe ben je bij een BV oprichten niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Een BV oprichten betekent dus niet altijd privé vrij van schulden. Soms vragen de banken bij een BV oprichten om de lening privé mee te tekenen. Je bent dan dus voor de lening van de bank wel privé aansprakelijk. Andere redenen voor het privé aansprakelijk zijn van de schulden van je BV kunnen zijn; te zware contracten tekenen waarvan je kon weten dat de BV deze niet aankon, de belastingdienst niet van te voren laten weten dat je de belastingen niet kan betalen, onbehoorlijk bestuur of uitkeringen aan bijvoorbeeld aandeelhouders terwijl de BV deze helemaal niet aan kan.


Een bedrijf starten kan je niet alleen, daarom hebben wij met Blended.Law een helpdesk opgezet om jou te helpen bij elke stap. Je begint natuurlijk met het kiezen van de beste rechtsvorming. Weet je niet hoe je deze beslissing moet maken? Neem dan contact met ons op dan helpen we jou met meedenken.