De zelfstandigenaftrek 2020, wat moet je weten als ondernemer?

Ondernemersaftrek in 2020

20 juli 2020

De zelfstandigenaftrek 2020 is voor het eerst in tijden anders dan het jaar ervoor. De reden? Op Prinsjesdag 2019 werd bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek in stappen wordt afgebouwd. Dit betekent het voor jou als zelfstandig ondernemer.

Vragen over financiën? Stel ze aan onze adviseurs!

Lees ons artikel over de Zelfstandigenaftrek in 2021.

Zelfstandigenaftrek 2020: lager dan vroeger

Tot en met 2019 kon je als ondernemer rekenen op een standaard zelfstandigenaftrek van € 7.280. Dit bedrag mocht je van je winst aftrekken, omdat je als ondernemer nu eenmaal meer risico loopt dan iemand in loondienst. Een soort steuntje in de rug dus. 

Toch concludeerde het kabinet dat de fiscale voordelen van zelfstandigen te hoog waren. Het zou te aantrekkelijk zijn om een zelfstandige in te huren, in plaats van een medewerker aan te nemen.

Tip: Ben jij startende ondernemer? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een extra aftrek: de startersaftrek.

In stappen omlaag

Op Prinsjesdag 2019 werd daarom bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek 2020 lager zou zijn dan normaal: € 7.030. Dit is echter nog maar het begin. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd:

  1. Tot en met 2027 wordt de bekende aftrekpost elk jaar met € 250 verlaagd.

  2. In 2028 is deze daling € 280.

  3. Zo bedraagt de zelfstandigenaftrek uiteindelijk nog maar € 5.000. Dat is een totale daling van € 2.280.

Wanneer kom ik in aanmerking voor zelfstandigenaftrek in 2020?

Gelukkig is er niets veranderd aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek in 2020. Als je aan de volgende criteria voldoet, krijg je zelfstandigenaftrek:

  1. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Let op: niet iedere ondernemer is ook ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Controleer het met de OndernemersCheck.

  2. Je hebt op 1 januari van het betreffende kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

  3. Je haalt in het betreffende jaar het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Omgerekend kom je hiermee uit op 24 uur per week. In deze uren werk je aan je onderneming. Hierbij mag je bijvoorbeeld ook administratie en reistijd meerekenen. De tijd dat je beschikbaar bent voor een klant, maar niets doet, telt dan weer niet mee.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.