AFM geeft bezitters renteswaps munitie

Column Patrick van Gerwen | Cadension

24 april 2015 2 minuten

Er is de afgelopen jaren al veel aandacht in de media geweest over de problemen die rentederivaten kunnen veroorzaken voor ondernemers zoals jij. Zo krijgt iedereen steeds beter inzicht in de kern van het probleem. Eind maart kwam daar nog een rapport van toezichthouder AFM bij. Het wordt steeds duidelijker dat banken flinke steken laten vallen.

In het rapport geeft AFM een inkijkje in de vorderingen die de banken maken met de verplichte herbeoordelingen die zij moeten doen van alle derivatendossiers. En op basis van die herbeoordelingen moeten zij, indien dat van toepassing is, oplossingen aanbieden aan hun klanten. Op dit moment zijn er honderden mensen binnen banken volledig voor deze herbeoordelingen vrijgemaakt.

Banken schieten tekort

Maar of het nu een uitzending van Zembla is of het laatste rapport van AFM , als er één ding uit blijkt, is het wel dat banken flinke steken laten vallen. Dat gebeurde vaak al bij de advisering van renteswaps destijds. Maar ook bij het aanpakken en oplossen van de problemen, schieten banken flink tekort. Zo concludeerde AFM dat de banken bij de verplichte herbeoordelingen fors achterlopen op de afgesproken planning. Bovendien kwam AFM tot de vernietigende conclusie dat de kwaliteit van die herbeoordelingen onvoldoende was. De banken, die hun werk niet goed hebben gedaan en te traag, hebben nu extra tijd gekregen om dit proces dan alsnog zorgvuldig af te handelen. Tot uiterlijk 2015!

Wat levert het op?

Voor ondernemers die met zo’n renteswap in hun maag zitten, levert dit echter allemaal niet zo veel op. De AFM treedt wel op tegen de banken, maar treedt niet op vóór MKB’ers. Want aan al dat geschrijf van rapportages heeft een ondernemer niets. Hij zal nóg langer moeten wachten tot de herbeoordeling van zijn rentederivaat in de brievenbus valt. En dan is het nog maar afwachten hoe de slager zijn eigen vlees heeft gekeurd. Komende maanden mogen de bezitters van een rentederivaat een brief verwachten van hun bank met de uitkomst van de herbeoordeling. Als hij daar vervolgens vragen of klachten over heeft, komt hij in de volgende bureaucratische molen van de bank terecht.

Beter voorbereid

Toch is dit rapport van AFM niet iets om zomaar de prullenbak in te gooien. Langzamerhand geeft AFM wel steeds meer bloot welke richtlijnen de banken moeten hanteren bij het herbeoordelen en oplossen van problemen met renteswaps. Met die kennis op zak, kun je beter voorbereid het gesprek met de bank aangaan. 

  • Zo blijkt bijvoorbeeld dat de banken zelf hebben gesignaleerd dat in 43% van de gevallen ‘afwijkingen van de wettelijke normen’ zijn geconstateerd. 

  • En, heel concreet, dat als de dat bank het klantendossier niet op orde heeft er van de bank wordt verwacht dat zij coulant omgaan met de situatie. 

  • Of als blijkt dat je door gebrekkige informatievoorziening van de bank verkeerde beslissingen hebt genomen en daardoor financiële schade hebt geleden, dan ligt (financiële) compensatie voor de hand. Vanzelfsprekend moet je dat zelf dan wel goed onderbouwd kunnen aantonen.

Op die manier kan het rapport toch nog een goed wapen zijn om de discussie met de bank open te breken.

Auteur

Patrick van Gerwen