Ondernemers opgelet, dit verandert er in 2016

Column Lotte Elbrink | Nieuwe wet- en regelgeving

02 februari 2016

Het nieuwe jaar staat voor de deur. En dat betekent dat er op het gebied van wet- en regelgeving het een en ander verandert. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

1. Onderneming 'datalek-proof'

Gehackt, usb-stick laten slingeren of werktelefoon verloren? Op 1 januari 2016 wordt de Wet Meldplicht Datalekken van kracht. Wordt jouw bedrijf slachtoffer van een datalek, een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens, dan ben je verplicht dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens (nu nog CBP) en aan het slachtoffer te melden. Is jouw databeheer niet op orde of meld je een lek niet, dan riskeer je een hoge boete oplopend tot 820.000 euro. Is jouw onderneming al ‘datalek-proof’? Check het hier.

2. Afscheid van de VAR-verklaring

Zzp’ers zwaaien op 1 mei 2016 de VAR-verklaring uit, die wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector. Om te kunnen werken hebben zzp’ers nu nog een VAR van de Belastingdienst nodig. Maar in de praktijk leidt de VAR geregeld tot ‘schijnzelfstandigheid’: een zzp’er die op papier zelfstandig is, blijkt in de praktijk gewoon in dienst te zijn als goedkope werknemer. Deze constructie is voor de Belastingdienst erg lastig te controleren. En leidt een verkapt dienstverband uiteindelijk toch tot problemen, dan zijn de consequenties altijd voor de zzp’er. Het nieuwe modelcontract maakt hier korte metten mee; werkgever en zelfstandige leggen hun fiscale relatie vast en zijn beiden verantwoordelijk.

3. De opmars van de AOW’er

Pensionado’s overwinteren anno 2016 niet in Spanje, maar op de werkvloer. Naast het feit dat de AOW leeftijd omhoog gaat, wordt het voor werkgevers makkelijker en aantrekkelijker om AOW’ers in dienst te nemen. De werkgever krijgt minder re-integratieverplichtingen en in plaats van maximaal 2 jaar, moet hij maximaal 13 weken het loon van een zieke werknemer doorbetalen. Daarna mag hij een arbeidsongeschikte werknemer ontslaan. Ook mag de werkgever een AOW’er zes tijdelijke contracten aanbieden in een periode van maximaal vier jaar. Nu mag hij maar drie tijdelijke contract aanbieden, daarna moet er een contract voor onbepaalde tijd aangeboden worden.

4. Hoera, de inkomstenbelasting gaat omlaag

Voor veel ondernemers gaat de inkomstenbelasting omlaag. In de tweede en derde schijf gaat het tarief van 42 procent naar 40,15 procent. Ook wordt de derde schijf verlengd met bijna 9000 euro. Dat betekent dat je later in de vierde schijf komt, pas bij een inkomen boven de 66.421 euro ga je 52 procent belasting betalen.

5. Register voor mediators

Zeg maar dag tegen onprofessionele mediators. Er komt namelijk een wettelijke regeling om mediation te professionaliseren. Het inschakelen van een mediator in het bestuursrecht, belastingrecht en burgerlijk recht wordt bevorderd en er komt een register voor mediators. Voldoet een mediator aan bepaalde (opleidings)eisen dan kan hij zich inschrijven en krijgt hij de wettelijk beschermde titel van registermediator.