Hoe kom ik aan aantrekkelijke autolease voorwaarden?

Column Ronald Blomsteel | Op zoek naar de juiste prijs en service

15 maart 2016 2 minuten

Bedrijven met een klein wagenpark vallen vaak in de standaard/basismantel van de Leasemaatschappij(en). Maar hoe weet je nu dat je qua prijs en servicelevel de juiste of meest aantrekkelijke keuze maakt voor jou of jouw bedrijf?

Kiezen of delen

Ook ik worstelde in het verleden met deze vraag. Wat is nu de beste keuze ga je voor beperking van de kosten of voor service en veiligheid? Idealiter is een mooie mix van kopen, operationele lease of financial lease de gedroomde oplossing. Maar hoe ga je dan om met zaken als onderhoud, schades, verzekeringen etc. Ik wilde dit dan in het verleden het liefst zelf regelen want mijn gedachte was iedereen wil uiteindelijk aan je verdienen. Daar is natuurlijk niets mis mee maar door schade en schande wijs geworden als klant, dus aan jouw kant van de tafel, heb ik het beheer en advies uiteindelijk uitbesteed aan een onafhankelijk partij. Zij kunnen je eisen en wensen in kaart brengen en tegen een fair tarief je belangen bij de Leasemaatschappijen behartigen en uiteindelijk hoef je alleen nog maar te kiezen. Tijdrovende onderhandelingen en vaak niet helemaal weten hoe het allemaal precies zit daar hoef je je niet meer druk over te maken en kun je bezig houden met je corebusiness.

Mijn advies

Zoek een partij die dit onafhankelijk van welk automerk en/of leasemaatschappij voor je uitzoekt en regelt. In principe wil je Business Class behandeld worden en niet voor iedere aanpassing of extra service de rekening gepresenteerd krijgen. Er zijn hiervoor meerdere partijen in de markt die je hiervoor zou kunnen inzetten. Denk dan aan de niet-gebonden onafhankelijke partijen die, net als ik, als voormalige klant aan jouw kant van de tafel hebben gezeten.

Leaseauto en/of E-bike?

Een nieuwe en opkomende vraag die ik nu vaak hoor is de combinatie van een leaseauto/E-bike. Met name speelt dit in de zorg en kan dit een maatwerk-oplossing in de toekomst zijn. Denk dan aan de verpleging in de wijk en regio. Vooral in de grote steden zou hiermee een enorme efficiencyslag gemaakt kunnen worden. Ik denk dan niet alleen aan het besparen op de parkeerkosten maar ook aan het tijdrovend gezoek naar een parkeerplaats, de grootste ergernis in de drukke stadscentra.

Helaas moet ik constateren dat de fiscale bijtelling nog een horde is die door de belastingdienst genomen moet worden. De administratie m.b.t. privé en zakelijke kilometers: hoe deze te verwerken en bij te houden? Hier zal eerst een passende oplossing voor moeten komen anders gaat het niet werken.

Wil je meer weten rondom deze thema’s? Houd dan mijn columns hierover de komende tijd in de gaten zodat ook jij gebruik kunt maken en profiteren van onafhankelijke adviezen en ervaringen voor een optimale inzet van je eigen wagenpark. In mijn volgende columns zal ik diverse praktijkvoorbeelden en oplossingen hiervoor publiceren.

Auteur

Ronald Blomsteel