Feestdagen en toeslagen, hoe zit dat nu precies?

Werknemer toeslag betalen op feestdag niet verplicht
Ben je als ondernemer nu wel of niet verplicht om je personeel een toeslag te betalen als zij werken op feestdagen? Het antwoord is nee, tenzij de CAO anders bepaalt.
Gratis HR tips ontvangen?
Klik hier
Download de whitepaper
Lees verder
Maak zelf een arbeidscontract
Klik hier
Gebruik de arbeidscontractgenerator
Lees verder

Toeslagen

Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag. 
Je kunt de afspraken met je medewerkers ook vastleggen in een arbeidsovereenkomst en/of een bedrijfsreglement of personeelshandboek. Vaak wordt werken op feestdagen gecompenseerd met vrije dagen in plaats van extra loon.
 

Feestdagen

Nederland telt elf officiële feestdagen, waarbij de medewerker "vrij" heeft en gewoon zijn salaris krijgt doorbetaald (behalve Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag). Uiteraard geldt dit voor bepaalde branches niet, de woonboulevard en andere winkels zijn bijvoorbeeld gewoon open op Tweede Paasdag.
 
De feestdagen zijn: nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, is een officiële feestdag eens in de 5 jaar, de volgende is in 2020), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december). 
 

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is dus weliswaar een officiële feestdag, maar niet een verplicht vrije dag voor heel Nederland. Als je je bedrijf (geen school of overheidsorgaan) die dag wel sluit, dan ben je verplicht om salaris door te betalen, want de medewerker was wel beschikbaar voor arbeid. Dat geldt natuurlijk alleen maar als de medewerker normaliter die dag ook werkt!
 

Voorkom doorbetalen

Voorkomen dat je toch loon moet doorbetalen kun je als ondernemer ondervangen door (eventueel met OR) een aantal collectieve vrije dagen in te plannen, zoals Goede Vrijdag en de dag na Hemelvaart. Of dat je eerder sluit vanwege kerstavond. Soms is dit via de CAO overeengekomen, zoals bij bankinstellingen. Het is in elk geval belangrijk dat je de medewerker toestemming vraagt en schriftelijk op de hoogte stelt, wat ook via het personeelshandboek of arbeidsovereenkomst kan bij indiensttreding. Want wil je een verplichte vrije dag opleggen zonder uit te betalen, dan kan dat alleen als de werknemer hiermee akkoord gaat.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Vrij op Koningsdag en Bevrijdingsdag?

Vrije dagen quiz | Adviseur Harry Chün geeft antwoord
Hoe zat het nou ook alweer? Moet je je personeel verplicht vrij geven op Koningsdag (27 april), Dag van de arbeid (1 mei), Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei)? Veel ondernemers worstelen hiermee. Wat zijn nu precies de regels? We spelen daarom: de vrije dagen quiz. Hoe scoren de ondernemers? Gelukkig vertelt onze adviseur, Harry Chün, hoe het precies zit.
vrij-koningsdag-bevrijdingsdag-17415161340.png

Dossiers

Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?
Op 2 april 2021 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten