Stop met “gemiddeld” zijn

Column Ralph Karseboom | Obsessie is niet verkeerd

06 september 2018

Tegenwoordig blijkt het slecht te zijn als je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” voert de boventoon. Elke vorm van zelfexpressie of bovengemiddeld presteren wordt als “aanstellerig” gezien. Ik adviseer je onmiddellijk te stoppen met het luisteren naar deze nee-zeggers en te focussen op je eigen toekomst en je eigen mogelijkheden. Niets is onmogelijk als je er 100% van je energie aan geeft.

E-book Eerste hulp bij Groeien

"Je kunt meer bezitten dan je nu hebt, omdat je beter kunt worden dan je nu bent" - Ralph A. Karseboom

Wees huiverig voor verkeerd advies - Je hebt vast mensen om je heen die zeggen “waarom wil je zo nodig veel bereiken, je overdrijft, doe maar gewoon”. Of “pas op straks krijg je een burnout”. Negeer dit advies. Je bent geen kaars en laat je leven niet leiden door wat andere mensen (en soms familie) zeggen wat je wel of niet moet doen. Leid je eigen leven, maak je eigen keuzes en ga er 100% voor. Alle succesvolle mensen hebben de juiste mensen rond zichzelf uitgekozen die juist motiveren in plaats van demotiveren. Wil je veel bereiken? Kies dan de juiste mensen om je heen en filter de negatieve (soms zelfs goed bedoelde) opmerkingen.

Werk wanneer je werkt - Wanneer je werkt, wees 100% gefocust op je werk. Stop met het “gezellig” praten en grapjes maken op kantoor. Werk is te serieus om jouw tijd en je werknemers' tijd te verspillen. Je moet het meeste uit je kantooruren halen. Men klaagt altijd dat het werk zo zwaar is. Dit klopt als je voor 40 uur betaald wordt en daarvan maar 30 uur werkt door al de onnodige afleiding. Je komt dan 10 uur te kort en dit veroorzaakt een hoop stress.

Plan je dag van tevoren - Pak een notitieblok of een planner en plan je dag van uur tot uur vooruit. Op deze manier houd je zeker 2 uur meer over op je werkdag wat je veel productiever zal maken. Je klant zal verbaast zijn hoeveel jij wel niet op een dag voor elkaar krijgt! Als ondernemer mag het duidelijk zijn dat je klanten hier heel content mee zijn.

“Tenzij je veranderd hoe je bent, zal je altijd blijven hebben wat je nu hebt”

Obsessie is goed - Obsessie heeft een negatieve benaming gekregen in de maatschappij. Dit komt omdat obsessie tegenwoordig in een woord uitgesproken wordt met “verslaving of gedragsstoornis”. Er is niets mis met een obsessie voor je prestaties of je werk. Dit is een positieve obsessie. Een obsessie die je groots zal uitbetalen als je durft je volledig te geven voor je doelen. Negeer de nee-zeggers die jou maar al te graag vertellen dat je een workaholic bent of verslaafd aan werken. Nee, je bent verslaafd aan het verbeteren van je eigen capaciteiten en het creëren van een geweldige toekomst.

Doe meer dan verwacht wordt - Als je prospect een product heeft aangeschaft, geef hem/haar meer dan 100%. Als je een coach bent en je geeft sessies van 1 uur, maak het een sessie van 1,5 uur. Wordt er van je verwacht dat je 8 uur werkt? Werk er 9. Doe altijd meer dan de klant verwacht. Op deze manier zal je klant altijd terugkomen en zal je bekend staan als iemand die altijd nét even wat meer doet dan verwacht wordt, en je klant meer waarde krijgt dan hij/zij voor betaald heeft. Dit is misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen die je kunt hebben.