Gratis opruimsoftware CCleaner gehackt

Gegevens miljoenen gedupeerden op straat

29 november 2017 1 minuten

Maak jij ook gebruik van CCleaner en heb je het programma gedownload of geüpdate tussen 15 augustus en 12 september 2017? Zorg dan dat je onmiddellijk de volledige inhoud van je computer wist.

Alle gebruikers die het product in deze periode gedownload, of hun oudere versie geüpdate hebben, zijn de dupe. Naar schatting zijn dit er ongeveer 2,3 miljoen.

Hoe werkt het?

Waarschijnlijk heb je tot nu toe helemaal niks gemerkt van de hack. De criminelen hebben namelijk een stukje software toegevoegd aan het programma. Hiermee krijgen ze direct toegang tot je computer en andere systemen op je netwerk. Zo kunnen ze eenvoudig bij gevoelige persoonlijke data en inloggegevens. Niet alleen kunnen ze bij je verschillende accounts inloggen, ze kunnen zelfs bij je bankrekening.

Hoe lost je het op?

Vermoed je dat je bent geïnfecteerd met deze kwaadaardige software? Dan bestaat er helaas maar een remedie. Het is noodzakelijk om al je bestanden en software te wissen en opnieuw te installeren/een back-up van voor 15 augustus 2017 te laden. Doe dit grondig, anders is de kans groot dat er nog delen van de software achterblijven.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.