Gered eten op je bord

Van Pieper Bier tot Food Rescue Center

19 oktober 2018 2 minuten

“Aan de wil ligt het niet, de reacties die wij krijgen zijn altijd positief. Wanneer we een aantal praktische obstakels overwinnen en meer partijen betrekken, kunnen we een groot verschil maken. Bij Instock koppelen we idealisme aan ervaring. Onze idealen staan altijd voorop, de SDGs die met voedsel te maken hebben, liggen aan de basis van onze restaurants. Maar je moet wel een kloppende businesscase hebben. Ik heb nooit gedroomd van het opzetten van een restaurantketen. De strijd tegen voedselverspilling, daar gaat het om.”

Pieper bier en een Food Rescue Center

Halvering van de voedselverspilling in 2030. Dat is het Sustainable Development Goal 12. Hoewel een bekend probleem bij de meeste mensen, is een oplossing voor de grote hoeveelheden weggegooid eten nog niet zo eenvoudig. Freke van Nimwegen werkte op de duurzaamheidsafdeling van Ahold toen ze samen met drie collega’s het idee ontwikkelde om een restaurant te openen dat gebruik maakt van onverkochte producten die bij Albert Heijn anders weggegooid zouden worden. De supermarktgigant, achter de schermen al enige tijd bezig met een missie de duurzaamste supermarkt van Nederland te worden, steunde het idee volledig. “En toen zijn we maar gewoon begonnen. In de horeca kunnen we een belangrijk verschil maken. Instock heeft inmiddels drie vestigingen, in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Ook hebben we foodtrucks waarmee we het hele land doorrijden en we proberen zoveel mogelijk andere restaurants en horecagelegenheden te inspireren om dit concept ook te introduceren. Zij werken niet zoals in onze restaurants volledig met anders verspilde producten maar een deel van hun inkoop doen ze via Instock. Instock heeft eigen producten, zoals het Pieper Bier, en in 2017 hebben we ons eigen Food Rescue Center opgezet. Daar verzamelen we onverkochte producten waar andere restaurants en cateraars gebruik van kunnen maken. ”

In 4 jaar 480.000 kg eten gered

“Op de muur van ons kantoor houden we bij hoeveel eten we redden, in vier jaar al ruim 480 duizend kilo! We kijken voortdurend hoe we meer impact kunnen maken. Meer partners betrekken,  natuurlijk, en het gesprek aangaan met de overheid om regelgeving te verbeteren. Zo is er bijvoorbeeld een heel gekke wet die handelsnormen bepaalt voor afwijkende vormen en maten van groente en fruit. Die moeten vaak worden weggegooid. Ontzettend zonde en makkelijk te voorkomen. Maar iedereen ziet het probleem, dus er valt nog een wereld te winnen.”

Naam: Freke van Nimwegen

Leeftijd: 31

Functie: Medeoprichter

Bedrijfsnaam: Instock

Oprichtingsjaar: 2014

Vestigingsplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht

Core business: Horeca

Aantal werknemers: 95 (waarvan de meesten parttime)

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het SDG katern, een initiatief van de regiokantoren van VNO-NCW, MVO Nederland, SDG Charter, UN Global Compact NL en de DSGC)

Fotocredits: Sjors Massar