KVK stopt met verstrekken telefoonnummers zzp'ers

Na aanhoudende klachten haalt de Kamer van Koophandel zzp'ers uit het online adressenbestand

05 maart 2019

Je kent het wel, je bent hard aan het werk en voor je het weet gaat de telefoon, een verkoper aan de lijn. Veel ondernemers hebben er last van. De KVK heeft hier een onderzoek naar gedaan. Er is gebleken dat zzp'ers frequent worden benaderd met aanbiedingen van commerciële partijen. De meeste aanbiedingen vinden plaats via de telefoon, deze telefoontjes worden vaak als zeer hinderlijk ervaren.

Al geruime tijd komen er klachten binnen bij de KVK van zzp'ers die vaak ongewenst benaderd worden door externe partijen. Veelal gaat het om commerciële partijen die via de telefoon iets proberen te verkopen. De KVK heeft een onderzoek gestart onder circa 1700 ondernemers. 

Onderzoek

uit het onderzoek is gebleken dat 40% van de ondernemers die gebruikt maakt van het register, hinder ervaart van partijen die via de telefoon aanbiedingen doen. Ondernemers zitten vaak niet te wachten op deze telefoontjes. Wél is het zo dat 63% van de ondernemers aangeeft dat het telefoonnummer in het register vermeld dient te worden.

Consequenties

Om de overlast van deze telefoontjes tegen te gaan, wordt het telefoonnummer van eenmanszaken, vof's en maatschappen binnenkort niet meer verstrekt in het online-adressenbestand. De KVK wil ervoor zorgen dat alles binnen de wettelijke kaders past en misbruik van de telefoonnummers voorkomen. De KVK moet de telefoonnummers wel blijven verstrekken in producten als het uittreksel, dit is namelijk een wettelijk verplicht, openbaar gegeven. Dit uittreksel is een stuk prijziger, wat ervoor zorgt dat ondernemers minder snel worden benaderd.

KVK gaat ondernemers die zich inschrijven extra voorlichten en meer focus leggen op de regels waaraan zij zich dienen te houden. Ook onderzoekt de KVK hoe 'scrapen' kan worden voorkomen.