Wat betekent de PFAS-norm voor ondernemers?

31 oktober 2019

We hebben het al vaker gezien in Nederland: files door demonstraties op het Malieveld in Den Haag. Dit keer niet boeren, maar aannemers en werknemers uit de bouw, infrastructuur en transportsector die staken. Zij vinden dat er iets moet gebeuren aan de regelgeving rondom stikstof, maar ook aan de strengere regels rondom de PFAS-norm. Maar wat is PFAS eigenlijk? En waarom is dit een probleem voor de bouw?

Wat is PFAS?

In delen van het land zit er PFAS, wat staat voor Poly- en perfluoralkylstoffen, in de grond. Deze stofgroep bestaat uit ruim 6.000 stoffen, waarvan sommige giftig zijn. Deze stoffen worden door mensen gemaakt en al tientallen jaren gebruikt in de bouw. Deze stoffen hebben namelijk veel voordelen, zoals vuil-/waterafstotend en brandwerendheid. Niet alleen in de bouw kom je deze stoffen tegen, want ook bijvoorbeeld in pizzadozen, pannen en ski-kleding zit PFAS.

Wat betekent de maatregel voor ondernemers?

Omdat het materiaal zo onverwoestbaar en schadelijk is voor mens en milieu, mag er sinds 1 oktober in natuur- en landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo zitten. Dit heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven onlangs ingesteld en iedereen die grond verplaatst moet zich aan deze regel houden. De grond mag hierdoor niet zomaar verplaatst worden. Daarnaast mag grond met PFAS alleen gestort worden in grond met hogere PFAS-waarden om verdere vervuiling tegen te gaan. Hierdoor komt vrijwel de complete sector van het grondverzet tot stilstand en wordt er gevreesd voor veel faillissementen.

MKB-Nederland en de branches die ook voor een norm voor water- en grondverzet zijn, hebben de staatssecretaris via een brief aangegeven dat ze willen dat nu een norm van 1,0 geldt. ‘Daarmee kunnen de grondverzet- en baggersector weer aan het werk, worden faillissementen voorkomen, terwijl de bodemkwaliteit niet verslechtert’, aldus de organisaties.

Als oplossing voor de PFAS vragen ondernemers om een ‘werkbaar handelingskader’ met ‘praktische normen’.